De werkgroep, bestaande uit Max Maselaman, Marsha Laijan, Ramona Ebbers, Myrna Mastail en Zarah Smoor.
De werkgroep, bestaande uit Max Maselaman, Marsha Laijan, Ramona Ebbers, Myrna Mastail en Zarah Smoor. Foto: De Maas Driehoek

Cuijks drieluik moet Molukse geschiedenis op de kaart te zetten

Algemeen 2.769 keer gelezen

CUIJK | De Molukse gemeenschap in Cuijk is achter de schermen drukdoende met de voorbereidingen van een drieluik dat de (lokale) geschiedenis van Molukkers inzichtelijk moet maken voor dorpsgenoten en andere belangstellenden. “We hebben gemerkt dat na vijf generaties Molukse nazaten in Nederland nog steeds maar weinig mensen weten, hoe het de eerste generatie Molukkers is vergaan toen zij in 1951 naar Nederland kwamen. Dit drieluik moet daar verandering in brengen”, zegt Max Maselaman. 

Door Martijn Schwillens

De werkgroep die zich bezighoudt met de drie activiteiten die in het kader van ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ plaatsvinden, zijn al een paar keer bij elkaar geweest en hebben een eerste ‘positief gesprek’ achter de rug met de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar. “De gemeente was benaderd of zij interesse hadden om gastheer te zijn van de (landelijke) Reizende Tentoonstelling en vervolgens is contact gelegd met ons. Er is vanuit de Molukse gemeenschap veel behoefte om ons verhaal te kunnen delen en er is veel onwetendheid”, vertelt Marsha Laijan.

Brief voor de Minister-President
Het eerste project dat de werkgroep wil realiseren, is een open brief (in de vorm van een videoboodschap) over de onderbelichting van de gedeelde Nederlands-Molukse geschiedenis in de schoolboeken. “Deze zal worden ingesproken en voorgedragen door de eerste t/m de vierde generatie Molukkers uit Cuijk”, zegt Myrna Groenink-Mastail. “Op school krijg je tijdens de geschiedenisles nauwelijks les over de historie van Nederland met Indonesië of de Molukkers en wie op internet gaat kijken, komt al snel veel negatieve verhalen tegen. Ik heb me erover verbaasd hoe weinig erover verteld wordt, terwijl het zo’n belangrijk hoofdstuk is in de geschiedenis van ons land en voor de erkenning van onze gemeenschap. Als ik iemand de vraag stel waarom Molukkers zeventig jaar geleden naar Nederland zijn gekomen, dan weet bijna niemand een antwoord op die vraag. Deze open videobrief moet hier aandacht voor vragen en hopelijk verandering brengen in de situatie zoals-ie nu is”, zegt ze. Ramona Ebbers vult aan: “Inmiddels zijn we al toe aan de vijfde generatie Molukkers. We zijn in Cuijk goed geïntegreerd, maar dat neemt niet weg dat we trots zijn op onze afkomst. Hoe veerkrachtig onze gemeenschap is, mag gerust nadrukkelijk naar voren komen. Veerkracht zal een rode draad vormen in het drieluik.”

‘We willen eerherstel en erkenning van en voor de eerste generatie. Door hun graven historische bescherming te geven en door een monument op een centrale plek ergens in Cuijk’

Grafrechteninitiatief
Een andere activiteit die moet bijdragen om erkenning te krijgen voor de eerste generatie Molukkers, is een zogeheten Grafrechteninitiatief. “Molukkers dienden de KNIL, maar zodra ze de boot afstapten in Nederland in 1951 werden ze meteen ontslagen uit het leger en vielen ze tussen wal en schip. Samen met een aantal anderen van mijn generatie willen we bijdragen aan eerherstel en erkenning van en voor de eerste generatie. Door hun graven historische bescherming te geven (o.a. ontheffing van grafrechten) en door een monument op een centrale plek ergens in Cuijk”, vervolgt Maselaman. “Het idee is in Tiel ontstaan en heeft al veel navolging gekregen in het land”, zegt Zarah Smoor.

Reizende Tentoonstelling
De exacte locatie is nog niet bekend, maar zeker is dat tussen 1 en 31 december de Reizende Tentoonstelling ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ in het centrum van Cuijk komt te staan. “Dit is een tentoonstelling waarbij zes zeecontainers drie jaar lang door het land trekken en in december naar Cuijk komen. Deze landelijke expositie krijgt overal een lokale invulling, dus ook in Cuijk. We zoeken mensen die willen vertellen over hun eigen ervaringen als Molukker, maar ook met Molukkers. Als buurman of omdat je bijvoorbeeld samen gewerkt hebt. Laat het ons weten. Er zal ook ruimte zijn voor muziek, presentaties, lokale verenigingen en de winkeliers. Het is onze insteek om een win-win te creëren voor Cuijk. De komende weken zal er meer duidelijk worden over de invulling van het drieluik en deze tentoonstelling”, besluit Laijan.
Meer informatie via Facebook of Insta ‘Bersama Cuijk’ of per e-mail: bersamacuijk@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant