Jan Timmermans, vrijwilliger ‘exposities’ bij nieuwe maquette ‘vestingvisie stad Grave’ (Foto: West8)
Jan Timmermans, vrijwilliger ‘exposities’ bij nieuwe maquette ‘vestingvisie stad Grave’ (Foto: West8)

Het verhaal van de stad Grave in het Land van Cuijk

Algemeen 595 keer gelezen

GRAVE | Na maanden verbouwen en herinrichten is de klus geklaard. Het museum in De Hampoort in Grave heeft, dankzij subsidies en de inzet van velen, een totale metamorfose ondergaan. Het verhaal van Grave in het Land van Cuijk, “Van mammoet naar vernieuwing” wordt, met vernuftige wanddisplays, een verrassende belichting en passende kleuren, in meerdere kamers, getoond. De collectie, van archeologische vondsten tot moderne architectuur, is voor jong en oud toegankelijk gemaakt. Elke drie maanden is er een thematische expositie in een aparte zaal.

Door Annelies Graafsma

Martien Koolen, als archeoloog verbonden aan het Graafs Museum: ‘vanaf mijn twintigste ben ik geïnteresseerd in archeologie. Voor het Graafs Museum ben ik in Escharen begonnen met zoeken naar verhalen over een ver verleden. We willen hier alles hebben wat er te vinden is tussen Grave en Cuijk. Voor de huidige inrichting heb ik gekeken welke materialen passen in het verhaal dat we willen vertellen. Met de vormgevers Weijsters & Kooij is gezocht naar de beste wijze van presenteren.

Het verhaal over Grave in het Land van Jan van Cuijck begint al als je de Hampoort aan de Elisabethstraat binnenkomt. Links bevindt zich het museum. De Poortzaal alleen al is prachtig. Niel-Jan Weijsters: ‘we hebben te maken met een historisch gebouw. Nu er is gekozen voor een betere verlichting zie je de constructie van de gewelven. Het uitgangspunt is de maquette van de vesting, deze is verlaagd geplaatst en goed verlicht. De vele schoolkinderen en toeristen die komen kunnen er nu goed omheen staan.’

Leny van Lieshout, historica en verbonden aan het museum: ‘voor de ‘Binnenzaal’ heb ik er zijn zes thema’s uitgewerkt en uitgebeeld. Het bleef woekeren met de ruimte omdat er zoveel te vertellen is. Daarom hebben we in de zaal ‘kamers’ ingericht met verschillende thema’s in verschillende kleuren’. Het Graafse blindeninstituut heeft zo een eigen ruimte gekregen, waar muziek van Jules de Corte te beluisteren is. Karin Kooij: ‘architectuur van bekende architecten uit binnen- en buitenland die in Grave gebouwd hebben, is in het verhaal opgenomen’.

De stad Grave keert terug in het Land van Cuijk, waarvan het eeuwenlang prominent deel uitmaakte. “De cirkel is rond”, maar dat was tijdens het ontwikkelen van de verhaallijn en de eerste vormgeving van het museum nog niet aan de orde. Op de gemeentelijke wand komt nog een aanvulling. Vanaf 13 juni is het museum toegankelijk voor publiek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant