Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Een stil uit de bijzondere film CUIJK TOCH.
Een stil uit de bijzondere film CUIJK TOCH. (Foto: Chris van Alem)

Cuijk maakt zich klaar voor aanstaand huwelijk

  •   keer gelezen

CUIJK | De aanstaande gemeentelijke herindeling brengt een hoop goeds met zich mee. Maar er komt ook een einde aan evenzo goede zaken. Gemeente Cuijk houdt op met bestaan en daar wil ze graag nog eenmalig uitvoerig bij stilstaan. Zodoende dat het weekend van 26 tot en met 28 november volledig in het teken zal staan van gemeente Cuijk en het aanstaande huwelijk.

Het memorabele weekend wordt vrijdag 26 november afgetrapt met de première van de film CUIJK TOCH. Maar liefst één uur, drie minuten en 56 seconden aan bestaande beelden die “iedereen kent, maar nog niemand gezien heeft.” De film is ontwikkeld door Chris van Alem en Harrie Vullings. Het duo geeft aan ruim 2500 films te hebben bekeken, verkregen vanuit diverse bronnen en archieven. “Het is een heel dynamisch product geworden, bedoeld voor jong en oud” leggen de heren uit. Ze benadrukken dat de film, hoewel vol sentiment, de kijker niet zal verzwelgen in nostalgie. De première vindt plaats in de Cuijkse schouwburg. Zondag de 28e is de film daar wederom te aanschouwen.

De Avond van de Schatbewaarders
De tussenliggende zaterdag zal volledig in het teken staan van ‘De Avond van de Schatbewaarders’. Gedurende deze feestelijke aangelegenheid wordt nog één keer stilgestaan bij de zeven kernen. Vanuit ieder dorp, of één van de vier Cuijkse wijken, komt een vertegenwoordiger de rijke gemeentelijke bruidsschat aanvullen met datgene wat die kern zo mooi maakt. “Als bijvoorbeeld Linden ontzettend trots is op de Kraaijenbergse plassen, dan kan een emmertje Lindens zand in het koffertje worden gedaan” legt kartrekker Erik Janssen uit. “Dit koffertje wordt vervolgens overgedragen aan de nieuwe burgemeester van Land van Cuijk.” Maar er is meer. Inwoners krijgen namelijk ook invloed op het Lied van Cuijk, dat diezelfde avond ten gehore wordt gebracht. Dit unieke lied wordt vertolkt door operazangeres Deirdre Angenent uit Linden en geschreven door theatercomponist Tom Löwenthal uit Grave. Janssen: “Al met al belooft het een vrolijke, dynamische avond worden!”

Meer berichten