<p>Caf&eacute; &#39;t Centrum heeft de oranjesfeer goed te pakken.</p>

Café 't Centrum heeft de oranjesfeer goed te pakken.

Niet mogen uitzenden, wel de boel versieren: ‘Als we versoepelen, dan ben ik er vast klaar voor’

  •   keer gelezen

BOXMEER / SINT HUBERT | De coronamaatregelen dicteren dat de eerste twee EK-wedstrijden van het Nederlands elftal thuis op de bank worden gekeken. Opnieuw een harde klap voor de horeca, die juist na maanden van gesloten deuren de hoop legde in voetbalminnende cafégangers. Sommige cafés zijn alsnog helemaal uitgedost in oranjesfeer, terwijl anderen nog geen vlaggetje hebben opgehangen. 

“Ik hoop echt dat we onder omstandigheden straks wel een scherm mogen neerzetten. Ze verwachten nieuwe versoepeling rond de vierentwintigste.” vertelt Pascal Leenhouwers van Café ’t Centrum in Boxmeer. Pascal heeft ondanks de kijkbeperking zijn kroeg volledig in EK-sfeer uitgedost. “Als we versoepelen, dan ben ik er vast klaar voor. Daarnaast is het ook gewoon leuk om onze jongens aan te moedigen.”

Dat cafés en andere horecaondernemingen geen televisieschermen mogen plaatsen zodat gasten de wedstrijd kunnen kijken, is voor Pascal een beetje wrang. “Als mensen de wedstrijd op de telefoon aanzetten, dan mag ik er niks van zeggen.” Maar als gasten dit zouden doen is het ook maar voor enkel de eerste helft. Nederland moet op zowel zondag 13 als donderdag 17 juni pas om 21:00 uur spelen, een uur voor de kroegen moeten sluiten. “Dus of er überhaupt veel mensen komen, dat weet ik niet. Maar er zijn er ook mensen die niet van voetbal houden.”

Vertraagd
Bij Café Broers in Sint Hubert is de oranjeversiering vertraagd. De broers die de kroeg runnen willen de boel wel uitdossen, maar dat moet helaas wachten tot na de eerste speeldag. “We mogen het niet uitzenden, maar willen het wel leuk aankleden” vertelt Piet van Strijp.

Ook voor hen zijn de coronaregels en het niet mogen uitzenden van de wedstrijden, een ware domper. “We hadden al schermen besteld. Afspraken gemaakt. En toen ’s avonds hoorden we dat het niet mocht.” De broers gingen niet bij de pakken neerzitten en kwamen met een idee om op ieder tafeltje een tablet te plaatsen. “Maar als we om tien uur moeten sluiten hebben we daar niet veel aan. Gasten kunnen dan hooguit de eerste helft bekijken. Wij hebben maar besloten om gewoon om half negen dicht te gaan.”

Versoepelen
Mocht het Nederlands Elftal het ver schoppen in het Europees toernooi, én de coronamaatregelen meer toelaten, dan staan beide kroegen logischerwijs te popelen om alsnog schermen te plaatsen. Pascal “We zullen zien wat het gaat worden. Wij zijn er helemaal klaar voor!”

Meer berichten