<p>Marcelino en collega&#39;s staan klaar om heel Boxmeer-Noord te verbinden.</p>

Marcelino en collega's staan klaar om heel Boxmeer-Noord te verbinden.

Marcelino: ‘Ik wil van de Driewiek echt een huiskamer maken’

  •   keer gelezen

BOXMEER | Marcelino Thuis is terug in Boxmeer. De sociaal werker is door Sociom gevraagd om de wijk Boxmeer-Noord verder te laten opbloeien, precies zoals ie enkele jaren geleden ook deed. En nu de coronamaatregelen het allemaal weer toelaten kan hij ook écht weer de handen uit de mouwen steken.

Als sociaal werker weet Marcelino mensen sterk te motiveren en activeren. Dit krijgt hij voor elkaar door mensen met een aanstekelijk enthousiasme middels activiteiten met elkaar te verbinden. “Ik wil van de Driewiek echt een huiskamer maken. Een waar ontmoetingspunt” stelt de opgewekte Marcelino. Een goed begin is het koffie uurtje. “Voorheen hadden we dat iedere woensdag. Maar we dachten bij onszelf ‘Waarom niet iedere dag?’ Buurtbewoners kunnen daarom elke doordeweekse ochtend binnenlopen voor een kopje koffie. Dat is toch veel gezelliger!”

Heropleving
“Boxmeer-Noord werd enkele jaren geleden aangewezen als prioriteitswijk. Hier en daar zijn er wat problemen. Dat kan ik ook snel zien als ik een rondje maak door de straten” vertelt de toekomstcoach. “Een voorbeeld is een tuin met veel onkruid. Anderen lopen daar voorbij zonder er over na te denken. Voor mij is dat een signaal dat er iets niet in orde kan zijn. Dat hoéft natuurlijk niet zo te zijn. De bewoners kunnen simpelweg een hekel hebben aan tuinieren. Maar vaak is het wel een signaal van problemen.”

Maar Marcelino is iemand die denkt in oplossingen en kansen. Zodoende dat hij al in 2016 met Jan van Neerven ging sparren over verbeteringen. “Je moet vanaf het begin bedenken hoe het einde er uit gaat zien.” Dit einddoel werd het verbinden van de buurtbewoners. Dat geeft niet alleen een beter beeld van de eventuele problemen, maar maakt dat deze ook kunnen worden verholpen of voorkomen. Gezamenlijk met een legertje vrijwilligers stak het duo de handen uit de mouwen en ontstonden er leuke activiteiten voor iedereen in de wijk. Voorbeelden zijn de populaire kindermiddag en het eerder genoemde koffie uurtje. “Maar het zakte een beetje in de laatste tijd. Daarom willen wij nu het tij keren!”

Meedoen
“In 2019 hebben we een aantal pijlers bedacht om dit voor elkaar te krijgen” legt Marcelino uit. “Een belangrijke is de openbare orde en veiligheid. We willen bijvoorbeeld dat iedereen ook écht mee kan doen. Peuters moeten kunnen spelen in het speeltuintje. Maar dat betekent niet dat je hangjeugd weg moet jagen. Ook zij verdienen een plek.” Hierom gaat Marcelino regelmatig met de jongeren in gesprek. Gewoon even babbelen; weten wat er in hun leven speelt. “Er is een goede reden waarom ze op straat zijn. Ik vind het dus heel belangrijk om met hen in contact te blijven. Als ik ze een tijdje niet zie, dan baart mij dat zorgen. Het zijn ook gewoon hele toffe gasten!”

Maar ook de ouderen moeten gewoon mee kunnen doen. Volgens Marcelino is de wijk verstoken van faciliteiten en winkels. Vereenzaming ligt op de loer. Door het koffie uurtje dagelijks te laten plaatsvinden wordt dat tegen gegaan. Ook nieuw is het Wandelcafé dat sinds kort van start is gegaan. Iedereen die zin en tijd heeft is op vrijdagmorgen welkom om aan te sluiten en mee te lopen. “Gewoon een rondje door de buurt, of soms iets verder. Mensen raken dan vanzelf met elkaar in gesprek, bouwen een band op.”

Buurtgevoel
Met de zomer op komst broeden Marcelino en kompanen op nog een aantal ideeën en activiteiten. Natuurlijk staat de bekende en geliefde kindermiddag nog in de agenda en werkt hij samen met SWOGB om een soort infomarkt voor ouderen te organiseren. Maar er is meer. Hierover laat Marcelino zich echter nog weinig uit, de insteek blijft echter onveranderd. Uiteindelijk is het doel dat de alle activiteiten blijvend georganiseerd worden, ook wanneer Marcelino weer is vertrokken naar een andere wijk. “Dat lukt alleen als er hier echt een buurtgevoel ontstaat.”

Benieuwd naar het koffie uurtje, het wandelcafé of één van Marcelino’s andere ideeën? Kom vooral een keertje kijken in de Driewiek. “Alleen samen wordt dit de huiskamer van Boxmeer-Noord.”

Meer berichten