<p>Ruim 750 pillen lagen door de Cuijkse wijk verspreid.</p>

Ruim 750 pillen lagen door de Cuijkse wijk verspreid.

(Foto: SK-Media)

Buurt ruimt eigenhandig enorme hoeveelheid anti-psychotica op: ‘Hier kun je een olifant mee platleggen!’

  •   keer gelezen

CUIJK | “Dit is levensgevaarlijk. Als kinderen het slikken, nou dan weet ik niet of ze het na kunnen vertellen.” Met die woorden omschrijft Shirley van Hoof de gigantische hoeveelheid pillen die in de avond van woensdag 16 juni werd aangetroffen in de Cuijkse wijk Padbroek. Samen met een groep buurtbewoners is de wijkraadvoorzitter en tevens verpleegkundige, heel de nacht bezig geweest om ruim vierduizend pillen op te ruimen. Hoe de medicatie in de wijk terecht is gekomen is niet duidelijk. 

“Dit was niet zo’n prettige vondst” ligt Van Hoof toe. “Dit was geen jaardosis. Ook geen tweejaardosis. Het was écht heel veel meer!” De anti psychosemiddelen lagen volgens de Cuijkse in gigantische getale verspreid in de struiken langs de Hapsebaan tussen de rotondes van de Hagelkruis. Maar ook bij de flats aan de Patrijzenveld en Fazantenveld en op diverse andere plekken in de wijk zouden meerdere zakken met Zero Q zijn aangetroffen. Volgens Van Hoof verschilt enkel de dosering tussen de pillen. “Maar als kinderen of honden dat slikken dan zijn de gevolgen niet te overzien. Hier kun je een olifant mee platleggen!”

Adequaat handelen
De wijkraadvoorzitter is dan ook niet te spreken over het optreden van de gemeente. Bij het binnenkomen van de melding zou deze enkel twee medewerkers hebben gestuurd. Na een korte inspectie waarbij zij slechts een handjevol pillen aantroffen, zijn deze volgens Van Hoof weer vertrokken. “Ik vind zoiets echt een crisissituatie. Die houding vind ik behoorlijk laks. Er had direct adequaat gehandeld moeten worden.” De gemeente geeft aan dat het overgrote deel van de pillen is gevonden nadat de medewerkers een oogje in het zeil kwamen nemen: "Pas daarna, dus toen de buitendienst al was vertrokken, bleken er op meerdere locaties in de wijk pillen aanwezig te zijn. Donderdag is daarom de gehele dag doorgezocht, niet alleen door de gemeente maar ook door de politie en door wijkbewoners."

Omdat de pillen een gevaar vormen voor mens en dier nam een groep betrokken buurtbewoners het voortouw om de medicatie al eerder op te ruimen. Ook zijn direct alle scholen in Padbroek ingelicht, om risico’s waar mogelijk te voorkomen. “We zijn een betrokken buurt met eigen whatsappgroep. Met een man of tien zijn wij vervolgens zes uur gaan rapen. Er is ontzettend adequaat gehandeld. Ik ben écht trots op mijn wijk en haar bewoners.” De gemeente geeft aan blij en dankbaar te zijn met deze betrokkenheid en inzet. "Zonder onze eigen verantwoordelijkheid uit het oog te verliezen blijven wij een beroep doen op inwoners om alert te zijn op pillen in Padbroek en om vondsten bij ons te melden."

Strafbaar
Enkel de oorzaak van de grootschalige verspreiding van de medicatie wordt door de politie onderzocht “Op dit moment is er geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te doen. Op zich is het in bezit hebben van medicijnen niet strafbaar” aldus een woordvoerder van de politie. “Wel brengt het achterlaten van pillen risico’s met zich mee, zeker in een woonwijk. Wij doen daarom aanvullend onderzoek om de herkomst van de pillen te achterhalen. Meer informatie hebben wij op dit moment niet.”

Meer berichten