Zorg dat honden altijd aangelijnd blijven in het bos!
Zorg dat honden altijd aangelijnd blijven in het bos! Foto: Staatsbosbeheer

Houd honden aan de lijn: Reekalf aangevallen bij Stevensbeek

Algemeen 416 keer gelezen

STEVENSBEEK | Samen Sterk in Brabant (SSiB), een provinciaal samenwerkingsorgaan om misstanden in de natuur te bestrijden, ontvangt jaarlijks meerdere dramatische verhalen van reeën die door honden worden aangevallen. Ook vanuit Stevensbeek is recentelijk een melding gekomen van een reekalf dat ten prooi was gevallen aan een tweetal honden. “Je hond aanlijnen en op wandelpaden blijven is de boodschap.”

“Het reekalf liep daarbij helaas zo’n ernstige verwondingen op, dat het door een medewerker van SAMF (Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen) uit zijn lijden verlost moest worden. SSiB heeft deze zaak onderzocht, waarbij de eigenaresse van de honden is verhoord. Een proces-verbaal wordt opgemaakt en verzonden naar het Openbaar Ministerie” vertelt het SSiB.

De stichting wil hondeneigenaar zich zo veel mogelijk bewust maken van het nut van aanlijnen. “Honden kunnen direct de ‘dader’ zijn: door de bijtwonden die ze reeën toebrengen. Of indirect: door de dieren op te jagen het bos uit, de weg op, waar ze het slachtoffer worden van een aanrijding met een auto. Reekalfjes liggen vaak langs paden in het bos, te wachten op hun moeder. Honden die langs zo’n reekalfje lopen, kunnen aan het kalfje ruiken en hun geur overdragen. Die geur zorgt ervoor dat de moeder ree het kleintje verstoot.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant