Ruud Barten, kersenteler in Sint Hubert, teelt op 7200 m² 12 soorten kersen in de kas. Deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust.
Ruud Barten, kersenteler in Sint Hubert, teelt op 7200 m² 12 soorten kersen in de kas. Deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust.
BOERENCOLUMN

Kersen die verblinden

Algemeen 616 keer gelezen

Onlangs had ik bijzondere gasten in onze kas, er kwamen namelijk twee personen langs die overwegen te starten met kersen onder glas, ze wilden meer te weten komen over de teelt.

De deur van onze kas staat altijd open voor geïnteresseerden, iedereen is welkom om onze kersen te proeven en beleven. Behalve kersentaart en koffie voorzie ik ze van een rondleiding waarbij ik vol enthousiasme een uitgebreid verhaal vertel over de teelt en de ervaringen die ik inmiddels heb opgedaan. 

Normaal gaat het over de soorten kersen, de bijen, de hommels, biologische bestrijding, over snoei enzovoort, dat leek me nu te oppervlakkig, ze moesten het hele plaatje in beeld krijgen… Ik had me voorgenomen niet te enthousiast te vertellen, dat werk aanstekelijk.

We begonnen met een rondleiding en ze konden niet op een beter moment komen, de kersen hingen in trossen aan de bomen, rijp om geplukt te worden. 

Ik merkte dat het enthousiasme voor de teelt wederzijds was en weet uit ervaring dat de mindere kanten dan wat onderbelicht blijven. Het is toch beter om er licht op te werpen.

Zo heb ik even laten proeven hoe biologische bestrijding tegen plagen werkt, dat we beestjes uitzetten om andere beestjes in het gareel te houden. Gewasbeschermingsmiddelen gebruiken we zelden, maar biologische bestrijding is duurder en we moeten goed in de gaten houden of de juiste beestjes wel aan de winnende hand zijn. Ingrijpen is moeilijk omdat gewasbeschermingsmiddelen ook de goede, dure roofmijten kunnen schaden. Niettemin zijn gewasbeschermingsmiddelen nodig om te kunnen bijsturen want een jaar niet oogsten doet ons bedrijf geen goed. Ik heb ze erop gewezen dat voor deze gewasbeschermingsmiddelen een spuitlicentie met gekeurde spuit nodig is.

Over de kilo’s per boom ben ik ook voorzichtig geweest. Ondertussen weet ik dat de bomen wel eens een stapje terug doen, minder produceren, een beurtjaar noemen we dat in de fruitteelt. En geduld is nodig want de eerste jaren is de productie beperkt. 

We hebben het nog lang over kersen gehad, toen alles besproken was sloot ik af: ‘Het is een mooie teelt, maar het is geen goud’, waarop een van de mannen antwoordde: ‘Maar geld is ook niet alles’.

Ruud Barten 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant