Boswachter Ellen Luijks op Plein 44 in Nijmegen waar Natuurmonumenten aandacht vraagt voor insecten.
Boswachter Ellen Luijks op Plein 44 in Nijmegen waar Natuurmonumenten aandacht vraagt voor insecten. (Foto: Mans Pere)

Natuurmonumenten zet in op ‘liefdevolle verwaarlozing’

  •   keer gelezen

NIJMEGEN | Het gaat slecht met de wereldwijde insectenpopulatie. Deze is in de afgelopen dertig jaar is deze met ongeveer driekwart afgenomen, met alle ecologische gevolgen van dien. Natuurmonumenten is zodoende een petitie gestart. “We hopen hiermee gemeenten wakker te schudden. Dat ze het beleid gaan aanpassen.”

Met een viertal grote borden midden op het Nijmeegse Plein 44, en uit te delen zakjes bloemzaad, vragen de actievoerders van Natuurmonumenten de aandacht van iedere voorbijganger. Hoe meer handtekeningen, hoe beter gemeenten en waterschappen kunnen worden aangesproken op hun beleid. Boswachter Ellen Luijks, actief in de bossen rondom Mook & Middelaar, voert de groep aan. “Gemeenten zijn vaak contractueel verplicht te maaien. Maar dat is nergens voor nodig. Laat het gras lekker lang groeien. Dat is veel beter voor alle insecten.”

Dat het niet goed gaat met de insectenbevolking op onze planeet is een bekend gegeven. Luijks benadrukt de ernst echter nog eens: “Wanneer heb jij voor het laatst een vlinder gezien? Het is schrikken dat de meesten daar lang over moeten nadenken.” Door ander gemeentelijk beleid kan het insectentij gekeerd worden. Minder maaien of opruimen kan al veel bijdragen. “Overal in de gemeente zijn er van die rommelhoekjes. Die worden steevast opgeruimd. Maar insecten gedijen juist goed op dat soort plekjes. Die moeten we dus eigenlijk in stand houden. Liefdevol verwaarlozen.” 

Jos Gröniger
Meer berichten