Basisschool De Akkerwinde in Vianen.
Basisschool De Akkerwinde in Vianen. Foto: De Maas Driehoek

Eén nieuwe basisschool voor Beers en Vianen

Onderwijs 1.259 keer gelezen

VIANEN/BEERS | De basisscholen De Akkerwinde in Vianen en Dr. Jan de Quay in Beers moeten op termijn één nieuw schoolgebouw krijgen. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de scholen, ouders, deskundigen van de gemeente en beide dorpsraden, gaat zich buigen over waaraan een locatie moet voldoen. “De eerste stap wordt het bepalen van een gezamenlijk kader waaraan de nieuwe locatie van de nieuwe school moet voldoen”, zegt schooldirecteur Stijntje van Esch.

Door Martijn Schwillens

Uit onderzoek van scholenkoepel Optimus en de gemeente Cuijk bleek onlangs dat één gezamenlijk schoolgebouw het beste is om de toekomst van basisschoolonderwijs in beide kleine kernen te waarborgen. “We zijn al één team, met één jaarplan, één IB’er en een verregaande samenwerking tussen beide scholen, waarbij er al één dagdeel per week een uitwisseling plaatsvindt van leerlingen, zodat ze meer leeftijdsgenootjes treffen om mee te spelen op het schoolplein”, stelt ze.

Toekomstbestendig gebouw
Nieuwbouw in plaats van vernieuwbouw heeft de voorkeur, zegt Van Esch. “De Akkerwinde dateert van 1929 en Dr. Jan de Quay is van 1955, maar heeft sindsdien heel verbouwingen en rare doorgangen gekregen. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Pentha Rho heeft de gebouwen beoordeeld en het een cijfer 5,5 gegeven”, lacht de 48-jarige directeur, die eerder de fusie tussen de Boxmeerse basisscholen De Schelven en De Weijerhof (opgegaan in De Weijerwereld, red.) tot een goed einde bracht. “Verduurzaming en energietransitie zijn ook een issue bij nieuwbouw, al is het belangrijkste het toekomstgericht maken van het gebouw voor het totaal aantal leerlingen”, vervolgt Van Esch.

‘We spreken niet op een voorhand een voorkeur uit voor een bepaald dorp of een bepaalde plek’

Op beide scholen zitten in totaal 170 leerlingen. “We hebben nu al één jaargang met zes leerlingen. Dat is vanuit een sociale context natuurlijk onwenselijk. Door een samengaan worden de klassen weer groter. Een fusie komt ook niet als een verrassing voor de mensen in Vianen en Beers. Er ligt voor veel mensen hier een stuk geschiedenis, maar ouders krijgen er straks een heleboel moois voor terug.”

Beers of Vianen?
Nog geen drie kilometer is de afstand tussen Vianen en Beers. Vijf minuten met de auto, tien minuten op de fiets. Van Esch wenst niet te speculeren over de locatie van een nieuwe school, dat wordt ingericht als Kindcentrum (inclusief BSO). “Als werkgroep gaan we aan de slag met de kaders. Waaraan moet het gebouw voldoen? Uiteraard is goede bereikbaarheid een belangrijk punt, maar we spreken geen voorkeur uit voor een bepaald dorp of een bepaalde plek. Zodra we de kaders hebben bepaald (najaar 2021), is de gemeente aan zet om de meest geschikte locatie te vinden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant