De schetsen laten een fantastisch nieuwe entresol zien waar menigeen jaloers op kan zijn. (Foto: MARS Interieurarchitecten)
De schetsen laten een fantastisch nieuwe entresol zien waar menigeen jaloers op kan zijn. (Foto: MARS Interieurarchitecten) Foto: MARS Interieurarchitecten

Schouwburg en bieb gaan voor win-win situatie

Algemeen 651 keer gelezen

CUIJK | “Dit is wel een dingetje waar wij héél enthousiast van worden!” Bart Vaesen, directeur van de schouwburg in Cuijk, en Cyril Crutz van Biblioplus, zijn bijzonder positief over de ideeën om de Cuijkse bibliotheek in het markante theater onder te brengen. “De schouwburg kan dan de huiskamer van Cuijk worden. Een echte win-win situatie!”

Door Mans Pere

Enkele jaren geleden werd vanuit de politiek opgeroepen om de mogelijkheden van het onderbrengen van de bieb ín de schouwburg, te onderzoeken. Dit zou namelijk passen in de gemeentelijke cultuurvisie én een hoop kosten besparen. Crutz: Wij zijn steeds meer veranderingen aan het doormaken. We worden meer een kenniscentrum en ontmoetingsplek”. Vaesen ziet dat de schouwburgprogrammering ook verbreedt en toegankelijker wordt voor eenieder. “Deze transities zorgen voor een programmatische overlap.”

“Het zou van de schouwburg echt een cultuurhuis kunnen maken waar altijd iets te doen is” licht Vaesen verder toe. “Wij zijn natuurlijk vooral ‘s avonds open. De bieb juist overdag. Als we samen in één gebouw zouden zitten, een zogenaamde shared space vormen, dan biedt dit talloze voordelen.” Crutz: “Als wij de droom die nu in verkenning geschetst is kunnen waarmaken, dan kunnen we een culturele en educatieve hotspot worden zoals we die in de regio eigenlijk nog niet kennen.”

Past het?
Belangrijke kanttekening voor eventuele doorgang van dit idee: past het wel? Uitvoerig onderzoek, uitgevoerd door MARS Interieurarchitecten, laat zien dat het kan. De 107 meter aan boeken, verdeeld over ongeveer 22500 titels, nemen slechts een klein deel van de ruimte in. Ook voor de andere biebfuncties is er in de schouwburg ruimte genoeg, blijkt uit het onderzoek. “Uiteraard moet er ook gekeken worden naar of het past qua look en feel.” Het prijswinnende architectenbureau nam ook dit mee in het onderzoek. Al gauw trokken ze de conclusie dat dit prachtige nieuwe gebouw, met haar nieuwe én monumentale elementen, perfect zou passen.

Unieke kans
Crutz geeft aan dat het huidige biebgebouw zijn functie nog net kan uitvoeren. “Maar het zit wel bijna aan de max.” Vaesen: “De potentie van het schouwburggebouw is vele malen groter dan wat er nu allemaal gebeurt. Dit is een unieke kans.” Crutz: Precies! Als wij het maatschappelijk rendement kunnen verhogen omdat we 400 man per dag extra aantrekken, dan biedt dat heel veel mogelijkheden.”


 Foto: MARS Interieurarchitecten

Wat zijn de kosten?
Het samengaan van Bibliotheek en schouwburg heeft natuurlijk een kostenplaatje. Hoewel niet heel ingrijpend, zal er verbouwd moeten worden. Uit het onderzoek is gebleken dat dit in totaal ongeveer 8 ton nodig is.

Vaesen is er van overtuigd dat dit bedrag alleszins meevalt. Juist omdat het op de lange termijn een enorme financiële besparing oplevert. Immers hoeft er dan nog slechts één gebouw onderhouden te worden, in plaats van twee. “Je kunt veel efficiënter werken. Juist omdat het gebouw heel de dag reuring kent.”

“De bibliotheek neemt een aardige bruidsschat mee” vertelt Vaesen verder. Dit omdat het huidige pand aan de Kaneelstraat eigendom is van de boekenverzamelaar. Dat kan bij samengaan verkocht worden. Uiteindelijk zou vanuit Biblioplus ongeveer een half miljoen beschikbaar worden gesteld. De gemeente zou zich dan over de overige €300.000 moeten buigen. “Maar het zou dus écht een win-win situatie opleveren.”

Het is nu aan de gemeenteraad om eventueel groen licht te geven voor het ambitieuze cultuurplan. Crutz: “Maar als ze het niet zouden doen, dan kun je toch spel spreken van een cadeautje dat niet uitgepakt wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant