Maar liefst 900 incidenten met AZC'ers in recente jaren hebben gezorgd voor een blijvend gevoel van onveiligheid.
Maar liefst 900 incidenten met AZC'ers in recente jaren hebben gezorgd voor een blijvend gevoel van onveiligheid. Foto: SK-Media

‘Langere openstelling AZC Overloon is niet meer te verdedigen’

Algemeen 563 keer gelezen

OVERLOON | Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Boxmeerse gemeenteraad gaat instemmen met langere openstelling van het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon. Fracties waren gisteravond unaniem in hun kritiek over een gebrek aan empathie en oplossingsbereidheid bij het COA. “Het gevoel van onveiligheid wordt niet weggenomen”, weet SP-fractievoorzitter Jan van Densen.

Door Martijn Schwillens

Raadsleden werden door insprekers uit Overloon en Stevensbeek getrakteerd op een bloemlezing vol incidenten, die hebben geleid tot een gevoel van blijvende onveiligheid en een actuele dreiging van criminaliteit. “Wij willen niet dat onze bewoners het idee hebben te wonen in een geterroriseerde en onveilige buurt”, zei Willem van Haren (Team Lokaal). Fractiegenoot Frans van der Zanden: “We zijn al sinds 2018 bezig met dit dossier. Telkens wordt een andere aanpak geopperd om de overlast aan te pakken. Maar de waarheid is helaas anders.”

‘Wij willen niet dat onze bewoners het idee hebben te wonen in een geterroriseerde buurt’

‘De verhalen raken ons’
Bestuurslid Joeri Kapteijns van COA gaf aan ‘niet blind te zijn voor de overlast’. “De verhalen raken ons.” Toezeggingen dat ‘veilige landers’ niet meer opgevangen hoeven te worden in Overloon, deed hij echter niet. “Langere openstelling is niet meer te verdedigen”, vond Thomas van der Meer (PK/D66). “Al twee jaar lang is er geen oplossing geboden”, stelde Twan Stiphout (CDA) vast. “De democratische meerderheid van onze inwoners heeft zich uitgesproken voor het niet verlengen van de overeenkomst met het COA. Ik vraag het college uit de grond van mijn hart deze wens te eerbiedigen en te respecteren”, zei Ron de Bakker van de VVD, dat al sinds 2018 pleit voor sluiting. De vraag is hoeveel medestanders zij nu gevonden hebben.
Op donderdag 8 juli neemt de raad een besluit. Burgemeester Karel van Soest zegde toe om de keuze van de gemeenteraad te zullen respecteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant