De verouderde badkamers vormen een broedplaats voor schimmel, met mogelijke gezondheidsrisico's tot gevolg. (Foto: SK-Media).
De verouderde badkamers vormen een broedplaats voor schimmel, met mogelijke gezondheidsrisico's tot gevolg. (Foto: SK-Media).

Huurders Hazeleger willen duidelijkheid

Algemeen 896 keer gelezen

CUIJK | De bewoners van het Hazeleger in Cuijk zijn het zat. De schimmel in de badkamer, slechte isolatie, de verouderde keukens: het wordt volgens de huurders eens tijd dat deze zaken grondig onder handen worden genomen. De Eindhovense verhuurder vb&t, verantwoordelijk voor deze zaken, lijkt vooralsnog weinig initiatief te nemen. Daarentegen maakt de SP zich hard voor de huurders. Zaterdag riep de partij hen zodoende bijeen en van zich te laten horen.

Door Mans Pere 

“Het was heel succesvol. Ik ben heel blij, maar ergens juist ook verdrietig.” SP fractievoorzitter Bregje van Lieshout spreekt haar gemengde gevoelens uit over de grote opkomst van haar partijoproep aan de huurders van de geteisterde straat. Het zou immers toch niet nodig moeten zijn.

De woonomstandigheden waarin de mensen aan de Hazeleger leven, zijn volgens het raadslid ‘bij de beesten af!’ De keukens zijn bijzonder sterk verouderd, de trappen kunnen een flinke opknapbeurt gebruiken en de bijna vijftig jaar oude badkamers zijn een broedplaats voor de meest uiteenlopende schimmelsoorten. “En er wordt dan heel makkelijk gezegd dat mensen beter moeten ventileren. Maar de bewoners betalen zich blauw aan stookkosten want het huis ventileert zichzelf maar al te goed” stelt een verontruste Van Lieshout. “Die isolatie is zó slecht!”

Ook wethouder David Sölez kwam een kijkje nemen in de Cuijkse straat en gaf aan ‘geschokt te zijn.’ Sölez: “Huurders maar ook verhuurders hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om het woongenot te garanderen. Wij als gemeente heb hier geen zeggenschap in. Wel hebben wij de maatschappelijke verantwoordelijkheid om op te komen voor de belangen van onze burgers. Ik wil mijn steun betuigen aan alle bewoners en hen laten weten dat ik dit uiterst serieus neem.” De wethouder geeft aan de kwestie zo snel mogelijk in het college te bespreken. “Het lijkt mij duidelijk dat iets moet gebeuren. Woongenot is ontzettend belangrijk. Zeker met de huidige huizenmarkt, waarin er amper alternatieven zijn, is het goed onderhouden van woningen strikt noodzakelijk!”

Opvallend aan de bijeenkomst was de afwezigheid van vb&t. De verhuurder had eerder aangegeven aanwezig te zullen zijn en meer te vertellen over het achterstallig onderhoud. Dat dit is uitgebleven valt bij menig huurder niet in goede aarde. Raadslid Van Lieshout vertelt dat ze graag meer druk wil uitoefenen op vb&t. Dit door zo veel mogelijk klachten te verzamelen en te inventariseren waar deze vandaan komen. “Vervolgens gaan wij een brief versturen naar Eindhoven, ook namens de advocaat, om dit opnieuw aan te kaarten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant