Als groot liefhebster van honden is Frederike ontzettend trots op haar baan als homeopathisch therapeute.
Als groot liefhebster van honden is Frederike ontzettend trots op haar baan als homeopathisch therapeute. (Foto: )

Als de ene deur dicht gaat...

  •   keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Van terugvorderingsjuriste naar homeopathisch therapeute voor mensen en dieren. Frederike Domenie uit Vierlingsbeek moest noodgedwongen deze bijzondere carrièreswitch maken na een ernstig ongeluk. Maar de nieuwe richting heeft haar alles behalve windeieren gelegd. Ze is drukker dan ooit en heeft met hard werken al haar doelen bereikt. Nou ja, bijna al haar doelen…

Door Mans Pere

“Na mijn studie kon ik aan de slag als verhaal-en terugvorderingsjuriste. Daarnaast was ik een onderneming gestart in bedrijfsjuridische dienstverlening. Ik had alles voor elkaar: ik was jong, super sportief, had net een huis gekocht in het centrum van Rotterdam. Ik had precies voor ogen wat ik allemaal wilde bereiken.” Door op te klimmen in de juridische wereld zou ze uiteindelijk een heerlijk rustig leventje kunnen leiden op het platteland. “Als kind droomde ik van een eigen Fries paard en een Ierse wolfshond en wilde ik trouwen met een koeienboer. Waarom ik mijn toekomst zo specifiek voor mij zag, weet ik ook niet. Maar dat wilde ik.”

Het liep anders. Nadat de jonge juriste aansloot in een file op de snelweg, kwam een automobilist hard achterop. “Ik ving de grootste klap op!” vertelt de Vierlingsbeekse. “Dit had verschrikkelijke consequenties en een lange revalidatietijd tot gevolg. Ik had bijvoorbeeld moeite met lopen en evenwicht bewaren. Maar kampte ook met constante heftige hoofdpijn en had grote concentratieproblemen.” Dit alles had tot gevolg dat Frederike haar baan als juriste niet langer kon beoefenen. Maar ook de centrumdrukte van Rotterdam werd haar te veel. “Ik moest verhuizen. Dus ik pakte de grote Bosatlas er bij om te kijken wat mij een mooi en vooral rustig gebied leek om te gaan wonen. Sint Anthonis kwam snel in beeld.”

Homeopathie
“Als je iets wilt dan kun je dat bereiken. Maar je moet er wel iets voor doen.” Onder dat devies herpakte Frederike zichzelf. Van jongs af aan wisten planten en dieren de ambitieuze vrouw te boeien. “Vanuit die interesse ben ik toen homeopathie gaan studeren. Ik had natuurlijk een wetenschappelijke achtergrond. Ik was leergierig en de studie ging mij ook dan ook goed af. De papieren had ik snel op zak.” Deze theoretische kennis werd gauw bijgestaan met praktijkervaring.

Projecten
Dat Frederike weet waar ze het over spreekt ging als een lopend vuurtje door met name de paardensportwereld. Niet zonder resultaat: “Ik werd benaderd door een bedrijf of ik een speciaal voer voor oudere paarden voor hen wilde ontwikkelen en een kruidensupplement. Beiden zijn inmiddels al enige tijd op de markt. Maar momenteel ben ik ook bezig aan een totaal nieuw voedselproject. Dat wacht nog op goedkeuring van de EU. Als we dát voor elkaar krijgen, heb ik wel echt alle doelen bereikt!”

Doorzetten
Bijna alle doelen dan. Want hoewel Frederike inmiddels haar Ierse wolfshond heeft gehad en haar eigen paard mag verzorgen, heeft ze geen koeienboer aan de haak weten te slaan. “Je kunt niet alles hebben” lacht Frederike. “Maar uiteindelijk kun je wel heel veel bereiken door te blijven doorzetten. Als de ene deur dicht gaat, zal er altijd een andere open gaan!” Hierbij is het volgens Frederike uitermate belangrijk te luisteren naar de mensen in de omgeving. Die weten vaak nog beter wat goed is voor je is dan jijzelf. “Als je met die mensen gaat praten, hoor je wat het beste bij je past. Toen ik na mijn revalidatie koos voor homeopathie bij dieren en mensen vond iedereen dat dit écht iets voor mij was. Mensen dicht bij je zitten niet in een tunnelvisie en kijken met een heel andere blik tegen dingen aan. Maar uiteindelijk moet je zelf de keuzes maken en daar naar handelen. Blijf doorzetten. Het eind van iets is het begin van iets nieuws!”

Meer berichten