"Onze alarmploeg is vannacht om 1.00 gealarmeerd voor inzet in Zuid-Limburg. Omstreeks 4.00 was men ter plaatste en is vanochtend begonnen met een verkenning in Valkenburg." (Foto: Reddingsbrigade Erica) Foto:

Reddingsbrigade Erica hielp mee in Zuid-Limburg

Algemeen 521 keer gelezen

VALKENBURG | Slechts drie uur tijd had reddingsbrigade Erica nodig om vanuit de omgeving van Mill in Valkenburg te geraken. Net als tientallen andere reddingsverenigingen in het land werden de Millenaren opgeroepen door het RVR (Regionale Voorziening Reddingsbrigades) om hulp te verlenen in het overstroomde rampgebied. Volgens voorzitter Paul Verhoeven een ‘bijzondere ervaring die je nooit hoopt mee te maken.’

’s Nachts om 1:00 uur gingen de alarmbellen af. Direct werd er geïnformeerd bij alle leden wie er in de gelegenheid was in mee te gaan. “Meteen daarna zijn we naar Cuijk gereden om de boot op te halen. Die staat standaard op een trailer, zodat we het niet uit het water hoeven te halen als de tijd dringt! We zijn vervolgens razendsnel naar Limburg vertrokken. De tweede shift zelfs onder begeleiding van de politie” vertelt Paul. “Op zo’n moment zit je vol adrenaline! Het voelt best gek om daar heen te gaan. Hier trainen we voor.”

Opletten
Eenmaal aangenomen zijn de reddingswerkers in shifts van vier aan de slag gegaan. Ieder shift kent drie reddingswerkers en een chauffeur. “Ook die chauffeur heeft veel training gehad. Hij moet immers goed weten waar hij veilig kan parkeren of hoe hij moet manoeuvreren. Dat doe je niet zomaar.” Met boot en droogpakken begaven de werkers zich in het gebied. Met deze pakken kunnen de reddingswerkers tot wel schouderhoogte waden, zonder nat te worden of onderkoelt te raken. “Maar het is nog steeds opletten geblazen. Het water is natuurlijk heel erg vies. Je kunt totaal niet zien waar je loopt. Stel dat bijvoorbeeld een putdeksel is losgeraakt. Dan stap je ineens in een groot gat!”

Mensenwerk
“We moeten dan mensen soms nog uit huis halen en naar een veewagen brengen. Die zijn immers hoog en sterk genoeg om te blijven rijden in het water.” Paul benadrukt dat hier de nodige emotie bij komt kijken. De slachtsoffers verkeren in de meest treurige staat, waar de reddingswerker goed mee om moet kunnen gaan. “Het is heel triest om dat allemaal te zien. Al die mensen die hun huis en spullen kwijt zijn geraakt.  We hebben geleerd om hen gerust te stellen. Maar juist ook het omgaan met mensen die niet gered willen worden, behoort tot de training.”

Terugkijkend
Nu water zakkende is wordt het tijd om de situatie te evalueren. Een ding staat vast: “We hebben echt laten zien waartoe we in staat zijn en waar we voor trainen. Ik ben ontzettend trots op het team!”


Reddingsbrigade in de regio?

REGIO | Terwijl de reddingsbrigade naar het zuiden van het land trok, kwam het water juist richting het noorden. Hoewel er zich geen ingrijpende incidenten hebben voorgedaan in de regio, was het toch even spannend. Dat vonden ook de reddingswerkers zelf.

Het voelde misschien wat dubbel voor de vrijwilligers van reddingsbridage Erica. “Maar we maakten ons geen zorgen. Het is inderdaad raar om ons eigen gebied te verlaten terwijl we wisten dat het water daar ook hoog zou komen. We wisten niet of onze dijken sterk genoeg zouden zijn. Maar we anticiperen op het advies van het Landelijk coördinatie centrum.” Paul benadrukt dat er in heel Nederland tientallen brigades zijn die het werk waar dan ook kunnen opvangen, mocht dat nodig zijn. “Natuurlijk zouden wij liever thuis te werk zijn gegaan. Wij kennen immers het gebied. Maar we vertrouwen op onze collega’s.” 

Bijkomend voordeel voor de vrijwilligers van Erica was dat ze ten tijde van het hoogwater in het Land van Cuijk en de Kop van Limburg, zelf actief waren in gemeente Bergen. “We waren dus al bijna thuis. Dat geeft dan toch een prettig gevoel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant