Het was voor Marietje van Vonderen een totale verrassing dat ze even een kijkje mocht nemen op het dak.
Het was voor Marietje van Vonderen een totale verrassing dat ze even een kijkje mocht nemen op het dak. (Foto: )

Voormalig scholencomplex eindelijk tegen de vlakte: ‘Ik heb geen moment rillingen gehad’

  •   keer gelezen

BOXMEER | Al enkele jaren kan het oude, leegstaande schoolgebouw aan de Dr. Peelenstraat in Boxmeer worden omschreven als ‘een oogzweer’. Het stond hoog op de lijst van te slopen gebouwen. Met nadruk op ‘stond’. Donderdag 22 juli gaf burgemeester Karel van Soest namelijk het startschot om het neer te halen. Een bijzonder moment, zeker voor omwonenden.

Gehuld in veiligheidsharnas en knalgele helm stapt de burgervader terug op de grond. Bewapend met een koevoet mocht hij vanaf het dak van het schoolgebouw het startschot geven. “Ik ben verheugd dat we nu zeker weten dat het weg gaat” spreekt hij uit wanneer hij van de hoogwater afstapt. Zijn grootste zorg was dat, in navolging van de brand verderop in de straat begin 2019, ook dit pand ten prooi zou vallen aan brandstichting.

Het verwijderen van asbest is het eerste waar gebiedsontwikkelaar Laarakkers zich op gaat storten. Vervolgens kan het gebouw tegen de vlakte. “Wanneer dit precies kan is nog wel even afwachten. Er zit nog een vogeltje te broeden in het gebouw. We zijn verplicht te wachten tot deze wegvliegt” aldus de uitvoerder. De verwachting is dat er met zeven weken niets meer te zien is van het pand. Wat er voor terug komt? Van Soest: “Dat laat ik aan het nieuwe gemeentebestuur over. Maar dit is tóch ons onderwijsplein.”

Vanuit de omwonenden wordt direct een verzoek ingediend: “Mag mevrouw hier ook even boven kijken? Ze is 87 jaar en heeft de bouw én de sloop van zowel dit áls de oude ambachtsschool mogen meemaken.” Onverschrokken stapt mevrouw Van Vorderen in het harnas. Ze stribbelt nog een beetje tegen als de helm op moet, maar uiteindelijk gaat ook die mee naar boven. “We hadden altijd een goede band met de school. Mochten zelfs on 50-jarige huwelijk ín het gebouw vieren. Dat was echt heel leuk” vertelt ze als weer met beide benen op de grond staat. “Dat ik er nu bovenop mocht staan, daar had ik niet op gerekend. Maar ik heb geen moment rillingen gehad. Het was juist ontzettend mooi!”

Meer berichten