COLUMN

‘Mensen in Lob van Gennep blij met ellende vorige week’

  •   keer gelezen

Alom ellende met dat vele water. Water in de zomermaanden is plezier en vertier, deze keer viel er weinig lol aan te beleven.

Toch is er een grote groep mensen voor wie die overlast even goed van pas kwam. Inwoners uit Milsbeek, Middelaar, Ottersum, Plasmolen en Venzelderheide lachten vorige week in hun vuistje. Enkele foto’s van die ellende zijn genoeg om hun argumenten kracht bij te zetten. Punt is dat de na 1995 verhoogde dijken niet hoog genoeg zijn om het water gegarandeerd tegen te houden.

Zoals ze nu zijn, is er slechts gevaar dat het water eens in de 300 jaar er overheen komt. Althans, volgens de theorieën. Want wanneer is die ene keer? Je koopt er weinig voor als die ene keer dat het water tot aan je plafond staat, precies in jouw leven is.

Dus, zeggen die mensen, die dijken moeten hoger. Met het schrikbeeld van die Zuid-Limburgse toestanden kun je je daar wel iets bij voorstellen.

De Stichting Belangenbehartiging inzake Hoogwaterbescherming is er al een tijdje mee bezig. En hoe langer het hoge water wegblijft, hoe minder angst hun mede-dorpsbewoners zich laten aanjagen. Het zal wel meevallen.

Toch vind ik het een raar idee. Een huis kopen op een plek waarvan je weet dat het eens in de zoveel jaar kan gebeuren. Nog gekker is het natuurlijk om op zo’n plek een nieuw huis te bouwen. Maar als je het doet, zet dat ding dan wat hoger, desnoods een berging op de begane grond een paar vrachtwagens zand er omheen en net doen alsof je op een terpje woont. Onbegrijpelijk dat zoveel meters onder het dreigende niveau nog gebouwd wordt. Stom zelfs maar ze hebben gekeken naar de besluiten respectabele personen. Die hebben gezien dat nog niet zo heel erg lang geleden in Venlo een nieuw ziekenhuis werd gebouwd op een hoogte en plek waar ze nu al drie keer ellende van hebben gehad. Toen is ook gezegd dat het maar eens in de 300 jaar zou gebeuren.

De mensen van het Lob van Gennep willen nu dat de dijken zo hoog worden dat het slechts eens in de 3000 jaar gaat gebeuren. Laat die overstroming dan maar meteen na de beoogde dijkverhogingen gebeuren. Dan zijn ze er voor de eerstkomende 2999 jaar van af, zeker weten?

Koos

Meer berichten