<p>De nieuwe silo tijdens het hoogwater vorige week.</p>

De nieuwe silo tijdens het hoogwater vorige week.

(Foto:)

Nieuwbouw Havens Maashees officieel geopend

  •   keer gelezen

MAASHEES | Sinds 2018 werd in Maashees door Havens Diervoeders 3 jaar lang gebouwd aan een nieuwe silo. De voerproductie liep in die jaren gewoon door. Op woensdag 21 juli werd de nieuwbouw geopend. Door Corona en het onlangs overlijden van directeur Han Kaanen was gekozen voor een sobere opening. 

Het hoge water van de Maas zorgde nog bijna voor problemen. De kade staat op 15 meter boven NAP en het water bereikte zondagochtend de recordstand van 14.87 m. een snel aangelegde nooddijk hield het en ondanks water in kelders bleef de schade beperkt. 

Havens produceert diervoer voor varkens, pluimvee en rundvee en is daarnaast bekend van paardenvoer en specialiteiten. Die worden wereldwijd verkocht en ook al vele jaren gevoerd op de Olympische Spelen. Ook in “2020”, want sSinds 2005 heeft Havens een importeur in Japan!

Bij de nieuwbouw werd het 70-jaar oude “pand” vervangen door een nieuwe 50-meter hoge silo direct aan de Maas. Daardoor wordt veel tijd, energie en arbeid bespaard. In de nieuwe situatie wordt méér gebruik gemaakt van “transport over water”. Méér granen kunnen nu per schip worden aangevoerd en ze zitten “na 5 meter” in de nieuwe opslag-silo. Een schip van 2.000 ton bespaart 80 vrachtwagens: daardoor wordt de CO2- en Stikstof-uitstoot ook zeer sterk beperkt.

Effecten op duurzaamheid
De nieuwe duurzame silo past volledig in de visie van de Nederlandse Vereniging Diervoer-industrie (NEVEDI) om aanvoer van grondstoffen voor de veehouderij te laten plaatsvinden met een zo láág mogelijke CO2- en Stikstof-footprint. Speciaal daarom was ook NEVEDI-directeur Henk Flipsen vanuit Den Haag naar Maashees gekomen.

Efficiënt en duurzaam voer maken is volgens Flipsen een vorm van goed rentmeesterschap. ‘Een oude term, maar heel actueel. Het staat voor zorgvuldig omgaan met grondstoffen en het leveren van diervoer waarmee de veehouders efficiënt melk, vlees en eieren produceren.’

De opening werd mede verricht door Maarten van der Beek van de Stichting Work with Nature uit Costa Rica (www.adopteerregenwoud.nl), een non-profit organisatie die ook inzet op duurzaamheid en zich ten doel stelt het regenwoud in Costa Rica te beschermen en werkt aan educatie-projecten voor studenten. 

Omdat dat ook precies aansluit bij de doelstellingen van Havens, werd tijdens de opening door Havens een cheque overhandigd, waarmee wéér een stukje regenwoud ter plekke kan worden gered.

Meer berichten