<p>De vrijwilligers van Stichting Taxus Taxi komen graag bij u langs om het snoeisel op te halen.</p>

De vrijwilligers van Stichting Taxus Taxi komen graag bij u langs om het snoeisel op te halen.

(Foto: )

Taxusinzameling overstijgt alle verwachtingen

  •   keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR | Stichting Taxus Taxi heeft inmiddels 300.000 kilo aan snoeisel weten te verzamelen, goed voor ruim 2700 chemokuren. Een bijzonder knappe prestatie gezien de inzameling bijna letterlijk in het water leek te vallen dankzij het natte voorjaar. Gelukkig draaide het weer bij en bleek juni dé perfecte taxusmaand.

“De maand mei was behoorlijk nat en koud. Dit had helaas een remmend effect op de groei van veel planten, waaronder de taxus. Het water van de maand mei in combinatie met de zwoele warmte van juni heeft gelukkig veel goedgemaakt” vertelt gemeente Mook en Middelaar over de inzamelingsactie. De inzameling overstijgt dan ook alle verwachtingen.

Dit is mede te danken aan de groeiende bekendheid van de stichting. In grote delen van Brabant, Gelderland én Limburg haalt de stichting bij steeds meer huishoudens het snoeisel op. “Dat steeds meer mensen hun snoeisel doneren is een goed teken. De bekendheid groeit en dat uit zich direct in resultaat.”

“De piek van het seizoen is achter de rug, maar de stichting verwacht dat er nog heel wat snoeisel kan komen. Terwijl Taxus Taxi met haar autootjes door het gebied toert is te zien dat er nog veel taxushagen gesnoeid moeten worden.” Het is hierom dat de stichting iedereen die nog moet snoeien vraagt om dit binnen de inzamelperiode te doen. Tot wanneer deze duurt is echter nog niet duidelijk. Dit wordt binnenkort bekend gemaakt.

Hoofdbestanddeel
Maar wat wordt er nou eigenlijk met het snoeisel gedaan? In de naalden van de taxusplant zit het stofje 10-deacetylbaccatin, ook wel taxol genoemd. De kankerremmende werking van taxol vormt het hoofdbestanddeel van chemotherapie, welke onder andere wordt ingezet tegen borst-, maag-, slokdarm-, long-, en eierstokkanker.

Nog snoeien?
Om het inzamelen voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, biedt Taxus Taxi gratis hulpmiddelen aan zoals zakken om het snoeisel in te bewaren en zeilen om het verse groen schoon op te vangen. Wilt u hier gebruik van maken? Haal ze dan gratis op bij een van de uitgiftepunten. Dit kan onder andere bij locaties van Boerenbond en Intratuin. Op zoek naar een locatie bij u in de buurt? Kijk dan op www.taxustaxi.nl/uitgiftepunten. Heeft u uw taxushaag gesnoeid? Maak dan vandaag nog gemakkelijk een afspraak via www.taxustaxi.nl/afspraak.

Meer berichten