Enkele weken voor de coronapandemie mochten The Oceans nog even Rome onveilig maken. Een herinnering om nooit te vergeten!
Enkele weken voor de coronapandemie mochten The Oceans nog even Rome onveilig maken. Een herinnering om nooit te vergeten! (Foto: )

Fierljepkampioenschap vormt nieuw perspectief voor Peter

  •   keer gelezen

CUIJK | Peter van Voorst vecht al ruim drie jaar tegen de ongeneeslijke spierziekte ALS. Gelukkig voor de geboren en getogen Cuijkenaar voert hij deze strijd niet alleen en heeft hij een grote groep vrienden aan zijn zijde. De groep heeft zijn wortels bij de Cuijkse voetbalclub JVC Cuijk, dat in september 90 kaarsjes mag uitblazen. Om stil te staan bij de jubilerende club organiseert de vriendengroep een groot fierljeptoernooi op de Cuijkse velden. Hierbij worden meteen weer de messen geslepen tegen de verschrikkelijke spierziekte.

“Kijk, hier hebben we nog de flyers van de fierljepkampioenschappen uit 1997 én 1998. Toen hebben dat ook al georganiseerd. Dat ging toen wel een stukje makkelijker.” Harm en Geert-Jan lachen. “Toen waren we nog jong en onbezonnen. Inmiddels hebben we allemaal een vaste baan en gezin. We hebben veel minder tijd.” Met oog op het aanstaande jubileum werd Geert-Jan opnieuw door de Cuijkse voetbalclub benaderd. “Of wij het weer wilden organiseren…”

Overal naar toe leven
“Wij willen Peter steeds een nieuw perspectief bieden. Zijn gezondheid gaat steeds verder achteruit. Hij wordt ook gewoon niet meer beter. Dat is natuurlijk verschrikkelijk! Door steeds nieuwe dingen te organiseren voor hem waar hij naar toe kan leven, wordt het in ieder geval nog enigzins draaglijk.” Geert-Jan vult zijn kameraad Harm aan: “Inmiddels is Peter ook wel ‘uit de kast gekomen’, zoals ie zelf zegt. Hij is niet meer zo bezig met het ‘ziek’ zijn. Leven met de ziekte, dat is waar hij nu alle energie in steekt.” Harm: “Hij wil er nog écht het beste van maken. Dat vinden wij allemaal zo bewonderenswaardig. Die mindset, dat is zó knap!”

The Oceans, zoals de vriendengroep zichzelf noemt, helpt Peter hier maar wat graag bij. Beginnend bij spontane bezoekjes tot meerdaagse reisjes naar Rome of een vakantiepark dichter bij huis. Juist bij deze laatste wordt het voor de vrienden duidelijk hoe erg Peter lijdt. “Pas dan maak je echt kennis met ALS. Hoe hulpbehoevend je vriend is. En hij moet met zo veel dingen rekening houden waar wij nog niet eens bij stilstaan!” Geert Jan noemt het door een deurpost lopen als voorbeeld. “Wij stappen daar zonder pardon door heen. Maar Peter moet ook nadenken over zaken als de drempel. Je begrijpt dat hij aan het einde van de dag doodmoe is.”

Maar juist ook die energieslurpende weekendjes weg bieden de mooiste momenten. Van lachend elkaar in zeik nemen tot serieuze diepgaande gesprekken, herinneringen worden hoe dan ook gemaakt. Zeker als onverwachts Peters gezin langskomt voor misschien wel zijn laatste vaderdag samen, opgevolgd door een evenzo verrassend bezoek én privéoptreden van gezinsidool Trijntje Oosterhuis. Enthousiast en trots vertellen Geert-Jan en Harm over hoe ze dit hebben kunnen regelen, en het hartverscheurende maar gelijktijdig prachtige emotionele moment dat hier het gevolg van was. “En het meest gave, Peter en Trijntje hebben nog nauw contact. Ze heeft bijvoorbeeld al geregeld dat Peter en zijn vrouw op hun trouwdag bij een concert van haar kunnen zijn. Daarnaast hoeft Peter maar te appen en ze staat voor hem klaar!”

Fierljeppen
Het volgende moment om naar toe te leven wordt het kampioenschap fierljeppen. “Peter besteedt veel tijd aan het inzamelen van geld voor stichting ALS, dat onderzoek doet naar de ziekte. Toen we door JVC werden benaderd zagen we kans om iets moois te combineren.” Harm vult aan: “Via jvccuijk.nl kunnen mensen zich inschrijven, maar bijvoorbeeld ook al een bedrag doneren. Daarnaast wordt er tijdens het kampioenschap stil gestaan bij Peter. Zo hopen we een recordbedrag binnen te halen”.

Geert-Jan: “Talloze ondernemers in Cuijk en omgeving zijn al voorgegaan. Sommigen hebben al een donatie gedaan of juist een prijs beschikbaar gesteld. Daar willen wij hen alvast ontzettend voor bedanken!” Harm: “Echt een geweldig gebaar! Nu maar hopen dat veel teams zich inschrijven. We mikken op 45 a 50 teams.” Geert-Jan: “Precies. Dat was de hoeveelheid die we in ‘98 ook hadden. Dat was echt een geweldige middag. Nu moet dat toch ook lukken? Voor Peter!”

Meedoen met het kampioenschap fierljeppen? Of doneren aan stichting ALS? Voor meer informatie  en inschrijvingen, kijk op de website van JVC of op Facebook.

Meer berichten