<p>Veel meldingen kwamen vanuit de Stroomrug (Foto: SK-Media)</p>

Veel meldingen kwamen vanuit de Stroomrug (Foto: SK-Media)

(Foto: )

Oorzaak stank Heeswijkse Kampen eindelijk bekend

  •   keer gelezen

CUIJK | Inwoners van de Heeswijkse Kampen in Cuijk ontwaren al sinds eind juni een nare geur afkomstig uit de haven. In veelvoud is er dan ook melding gedaan van stankoverlast, alwaar de gemeente en de ODBN ( Omgevingsdienst Brabant Noord) op zoek gingen naar de oorzaak. Inmiddels is de oorzaak bekend.

“Het slaat ook echt op de keel en ogen. Kan omschreven worden als ouder kaas lucht of zure kots lucht”, zo omschreef één van de bewoners van de wijk de smerige lucht. Hij was niet de enige. In enkel de maand juni kwamen er ruim 120 klachten binnen over stankoverlast vanuit de wijk. In diezelfde periode werden er in de rest van het Land van Cuijk nog geen twintig meldingen van stankoverlast gedaan.

Naar aanleiding van deze grote hoeveelheid meldingen is de ODBN op onderzoek gegaan in de haven bij Katwijk. Inmiddels is de oorzaak gevonden. De gemeente heeft zodoende uitleg gegeven aan de wijkraad. “Op het terrein in Katwijk zitten meerdere bedrijven die door de aard van hun werkzaamheden geur uitstoten. Daarom duurde het even voor met zekerheid gezegd kon worden waar de geur vandaan kwam” leest het in het verslag van de gemeente. “Inmiddels is duidelijk dat de geur afkomstig was van Duynie Ingredients (een bedrijf dat wortel- en aardappelproducten verwerkt voor de petfoodindustrie).”

Direct is er contact gezocht met de fabrikant, welke onmiddellijk tot actie is overgegaan. Dit door bijvoorbeeld de ventilatie van de opslagbunkers uit te zetten. Uit vervolgonderzoek bleek dat verdraaiing van een specifieke lading aardappelsnippers de exacte oorzaak was van de geur. “Duynie heeft, op verzoek van de ODBN en de gemeente Cuijk, besloten de verwerking van dit product per direct (23 juli) stop te zetten. Zij hebben hun installaties leeggemaakt en gereinigd. Hiermee is het ‘geurprobleem’ van eind juni verholpen.” Sindsdien zijn er ook geen meldingen van stankoverlast genoteerd.

Meer berichten