Afbeelding

Boxmeer wil af van ouderbijdrage jeugd-GGZ

Politiek 20 keer gelezen
BOXMEER - De gemeente Boxmeer doet een dringend verzoek op staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de ouderbijdrage voor de jeugd-GGZ op te schorten tot na 1 januari 2016 of helemaal te schrappen. "Wij roepen u op om de zon nu al te laten schijnen voor deze groep ouders", aldus B en W.

[image=302206]

Het college van B en W deelt hiermee de zorgen van raadslid Sonja Stevens (CDA) dat een ouderbijdrage tot zorgmijdend gedrag kan leiden. Zij stelde hierover onlangs schriftelijke vragen aan B en W in Boxmeer.
De bijdrage kan oplopen tot 1.500 euro per jaar 'omdat ouders met kinderen in een dergelijke instelling een financiële bijdrage moeten leveren omdat de instelling in de onderhoud van de kinderen voorziet. Dat zijn kosten die ouders normaliter zouden maken voor bijvoorbeeld eten en drinken'.

Opschorting
Landelijk is er een discussie ontstaan over deze verplichte ouderbijdrage en ondertussen hebben de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en Zandvoort al besloten de inning van deze verplichte eigen bijdrage (deels) op te schorten, ongeacht het feit dat deze gemeenten via de Jeugdwet hiertoe verplicht zijn. De Tweede Kamer verwierp onlangs moties om deze bijdrage op te schorten dan wel te schrappen. Wel zegde Van Rijn toe onderzoek te laten doen naar de toegankelijkheid van deze zorg voor ouders die het financieel niet breed hebben. "Naar verwachting duurt dit onderzoek tot aan de zomer, naar oordeel van het college van Boxmeer duurt dit onderzoek te lang. Als college van Boxmeer roepen wij u op om de zon nu al te laten schijnen voor deze groep ouders en niet te wachten tot de zomer, schort de ouderbijdrage op tot 1 januari 2016 of schrap de verplichte ouderbijdrage definitief", aldus B en W. "Ons college vreest dat de inning van de ouderbijdrage tot zorgmijdend gedrag leidt, temeer omdat deze bijdrage niet inkomensafhankelijk is."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant