Afbeelding
Foto: SK-Media

Waterschap Aa en Maas maakt balans op na hoogwater

Algemeen 401 keer gelezen

REGIO | Nu het hoogwater is geweken en de waterstanden weer terugkeren naar normale hoogten, maakt waterschap Aa en Maas voorzichtig de balans op. “Juli was uitzonderlijk” meldt het waterschap. En hoe nu verder in augustus?

“Er stroomde wel drie keer zoveel water door de Maas. En zelfs honderd keer zoveel als de afvoer tijdens de droge perioden van de afgelopen jaren.” Het waterschap kijkt terug op de ongekende Maasgolf die enkele weken geleden de regio in spanning hield. Gelukkig heeft deze naar eigen zeggen niet tot overlast geleid in het werkgebied. “In de aanloop naar hoogwater in De Maas hebben we water uit beken versneld afgevoerd. Daardoor was het teveel aan regenwater in ons werkgebied al weg, voordat de Maasgolf ons bereikte. ”

Grondwaterstanden
De positieve kant is dat de grondwaterstanden inmiddels normaal tot hoog zijn voor de tijd van het jaar. De afgelopen periode heeft dusdanig veel regen met zich meegebracht dat beregening voorlopig niet nodig is. Planten kunnen genoeg vocht uit de grond halen. Inmiddels wordt er dan ook weer ingezet op zoveel mogelijk water vasthouden en conserveren. Dit om een watervoorraad op te bouwen voor droge periodes. “We houden zoveel mogelijk water vast door bijna alle stuwen zeer hoog te laten staan. In de winter en voorjaar zijn de peilen niet of nauwelijks verlaagd. Slechts op enkele natte, laaggelegen percelen hebben we stuwen tijdelijk van zeer hoog teruggebracht naar het eigenlijke streefpeil. Op de hoge delen van ons werkgebied houden we stuwen voortdurend zeer hoog. Dat zijn de gebieden die meer last hebben van droogte en waar (grond)waterstanden bij droogte snel zakken.” Daarnaast ligt ook de wateraanvoer op een hoog niveau. Dit water zakt voornamelijk in de bodem, wat goede gevolgen heeft voor het grondwater.


Afbeelding: Waterschap Aa en Maas

Augustus?
Voor de komende maand worden er vooralsnog geen problemen verwacht. Het overwegend koele en wisselvallige weer voor het begin van de maand behoudt de stabiele positie van de waterstanden. “Als het droger en warmer wordt, kunnen de grondwaterstanden ook weer snel lager worden. We houden de situatie dus in de gaten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant