Huub Gosens
Huub Gosens
BOERENCOLUMN

Boerenbeleving anno 2021

Column 583 keer gelezen

Op een boerderij is het nooit saai, zeker niet want er is altijd wat te doen. Bij ons op de Tienmorgen zeker omdat we altijd gasten hebben. Kinderen en volwassenen die naar de dieren komen kijken en vragen stellen over van alles en nog wat. Het is ontzettend leuk om je verhaal te doen en iedereen een kijkje te laten nemen in het ´boerenleven.´

We krijgen de meest gekke vragen. Kinderen hebben vaak een hele eigen kijk op dingen. Volgens sommige heeft een koe vier uiers of ze vragen of die bruine koe echt chocolademelk geeft. Mensen schrikken vaak hoe groot een koe is, in de wei lijken ze veel kleiner. Ook de hoeveelheid mest van de koe is voor kinderen vaak indrukwekkend.

Kijken bij het koeien melken is ook erg in trek. Ze staan er van te kijken dat één melkbeurt van een koe meer dan 25 pakken melk op kan leveren. Wanneer ze de koeien aanraken valt meteen op dat ze altijd warm aanvoelen. De lichaamstemperatuur van een koe is twee graden hoger dan die van de mens, een koe is dus ideaal om mee te knuffelen!

Onder toeziende ogen van onze hulpboeren wordt het erf verkend en komen ze steeds meer te weten over de dieren. Dieren die al sinds mensenheugenis op de boerderijen te vinden zijn. Vroeger had iedereen wel een boer in de familie of in zijn kennissenkring. Maar dit is in de jaren veranderd en daarmee is de algemene kennis over de boerderij ook lang niet meer van zelfsprekend. Hoeveel weet jij over de boerderij? Klop eens aan bij de boer bij jou in de buurt en test je kennis. De boeren vinden het leuk, ze vertellen graag over hun passie.

Huub Gosens, Kampeerboerderij De Tienmorgen in Beers, lid ZLTO Land van Cuijk en deelnemer Land van Cuijk Boert Bewust

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant