JVC Cuijk wordt geplaagd door financiële problemen door wanbeleid in het verleden.
JVC Cuijk wordt geplaagd door financiële problemen door wanbeleid in het verleden. Foto: Gerno de Haas
column

‘Met herindeling verdwijnt hopelijk de dorpse ambitie qua sport’

Voetbal 2.400 keer gelezen

Het was dit weekend het gesprek van de dag binnen sportminnend Cuijk: de weigering van de gemeente om garant te staan voor een lening die JVC Cuijk wil afsluiten om de financiële problemen het hoofd te bieden.

Het bericht op Kliknieuws maakte nogal wat los. Sommigen van die reacties waren net zo lachwekkend als de sportambitie van de gemeente of zo emotioneel getypt dat ze het imago van JVC weinig goed hebben gedaan. Dat is jammer, want achter de manier waarop het verzoek van JVC Cuijk is weggeschreven door de gemeente, gaat veel meer schuil dan een simpel ‘nee’. Wie in eerste instantie de beargumentering leest, zal denken: Logisch, JVC moet maar de eigen broek ophouden. Maar juist de aangedragen argumenten snijden geen hout.

JVC wil een garantstelling voor een lening die onder vele gunstigere voorwaarden afgesloten kan worden. Vergelijk het met uw eigen hypotheek, die u tien jaar geleden heeft afgesloten tegen een rente van zeven procent en nu kunt oversluiten voor 1,5%. Zou u dat doen? Hetzelfde geldt in dit geval voor JVC. Een externe financier is bereid gevonden om een lening tegen vele gunstigere voorwaarden te verstrekken, waardoor de leningen bij de Rabobank en gemeente (ter waarde van 275.000 euro) afgelost kunnen worden en de betalingsachterstand aan de gemeente in één klap wordt voldaan.

Het tweede argument voor ‘nee’ is het risico. De onafhankelijke Stichting Waarborgfonds voor de Sport (SWS), die in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de haalbaarheid van een garantstelling, adviseert positief op het voorstel van JVC, omdat de club ‘levensvatbaar is’. SWS stelt zelfs dat de club 25.000 euro extra zou kunnen lenen om de liquiditeitspositie te verbeteren. Frappant is het gegeven dat de gemeente ‘verdient’ aan de ellende van JVC, omdat de (hoge) rente nu betaald moet worden aan de gemeente en de Rabobank in plaats van een (lage) rente aan een derde partij. En de kans op een faillissement? Die is in deze situatie ook nog eens groter dan bij een nieuwe lening.

Tegenstanders zullen stellen dat een garantstelling voor JVC een precedentwerking kent en dat al snel andere clubs zullen volgen. Dat hoeft geen probleem te zijn als je in staat bent maatwerk te leveren, kaders stelt en strenge voorwaarden afspreekt. En, of juist, door ambitie te tonen en perspectief te bieden. Niet alleen voor JVC, maar voor alle sportclubs. Waarom verenigingen niet helpen met fatsoenlijke faciliteiten en daarmee gestalte geven aan het feit dat je JOGG-gemeente bent?

Was het niet een half jaar geleden dat SIOL-voorzitter Rob Hoffmann (terecht) in de bres sprong, omdat (sport)verenigingen geen coronasteun kregen? Kreeg Hapse Boys geen nul op het rekest bij de vraag of het (slechtste) hoofdveld (van het Land van Cuijk) vervangen kon worden? En elk lid van een sportvereniging die gebruik maakt van De Kwel vraagt zich al jaren af waarom hij of zij zoveel contributie moet betalen voor het gebruik van een accommodatie die zelfs in Boekarest anno 1990 nog niet als modern omschreven zou zijn…
Het probleem zit dieper. Ten opzichte van Boxmeer, Grave en Mill en Sint Hubert beschikt Cuijk over sportfaciliteiten die net zo ondermaats zijn als de ambities op het gebied van breedtesport. Het zou de gemeenteraad daarom sieren het advies van het College van B en W niet klakkeloos te volgen maar zijn taak op te pakken als controlerend orgaan. Simpelweg door het rapport van SWS op te vragen en zelf conclusies te trekken. En is de conclusie dan nog: Het risico is te groot. Soit. Maar er wordt wel een signaal afgegeven: we nemen sport wel degelijk serieus in Cuijk.

Laten we hopen dat met de gemeentelijke herindeling de dorpse ambitie verdwijnt, zodat óók de ‘oude’ gemeente Cuijk in de toekomst beschikt over een modern zwembad, fatsoenlijke sporthal en sportparken die passen bij een gemeente van 90.000 inwoners. Net zo grootstedelijk als een schouwburg.

Martijn Schwillens

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant