Leden van Animo langs de N271 in Plasmolen op de plaats waar komen gerooid werden. Geheel rechts Peter Giesberts.
Leden van Animo langs de N271 in Plasmolen op de plaats waar komen gerooid werden. Geheel rechts Peter Giesberts. Foto: Mark van Doorn

Animo volhardt ondanks bomenkap: ‘Alles van waarde is weerloos’

Centrum 338 keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR / GENNEP | De gezegden ‘een roepende in de woestijn’ en ‘vechten tegen de bierkaai’. De leden van Natuur- en Milieugroep Animo willen ze niet horen. De natuurliefhebbers gaan stug door, ook al wordt er niet geluisterd naar vragen en adviezen over de kap van 74 lindes en eiken langs de Rijksweg N271 tussen Plasmolen en Mook. Animo gaat op de barricaden om nog meer natuurleed in Mook en Middelaar te voorkomen.

Door Jos Gröniger


Dat blijkt uit de woorden van Peter Giesberts, de voorzitter van Natuur- en Milieugroep Animo. Ook op 72-jarige leeftijd blijft de gewezen onderwijzer strijdbaar. Samen met de leden van Animo zet hij zich naast het protesteren tegen dreigende bomenkap in voor natuurbehoud in de gemeente. “We hebben onze jaarlijkse natuuropruimdag en we zetten jaarlijks ook vierhonderd padden over op onder andere de Pastoorsdijk en Bloemenstraat”, zegt hij.

Spreuk Lucebert
Ondanks het feit dat Animo het goed voor heeft met moeder natuur hoort Giesberts in zijn kennissenkring vaker de opmerking dat zijn inspanningen beter kan besparen. “Mensen zeggen dat ik als Don Quichot vecht tegen windmolens. Dat is zeker niet. We zullen niet verzaken”, zegt hij. Leden van Animo ontvouwden na de ‘bruuske’ bomenkap een banner met de sprekende tekst ‘Alles van waarde is weerloos’. De dichtregel van dichter Lucebert verwijst naar wat klein en kwetsbaar is, en hoe dat het meest waardevolle is wat er bestaat. “Het levert ons mooie reacties op”, zegt de Animo-voorzitter.

Laanstructuur
Animo maakte al bij het ontvouwen van de eerste plannen voor de reconstructie van Rijksweg N271 bezwaar tegen de aangekondigde bomenkap. “De laanstructuur die er heerst vanuit de tijd van Napoleon wordt aangetast door het kappen van de oude lindes en eiken. Die compenseer je niet door jonge aanplant”, zegt Giesberts die een alternatief voorlegde. “Als je de geplande chicanes bij camping De Geuldert opschuift voorkom je van afremmend en optrekkend verkeer en spaar je bomen. Dat is ook het geval bij de waterzuivering aan de noordkant van Plasmolen het geval. Nu moeten bomen wijken die de schuinstaande bomen aan de zijde van de Jansberg ondersteunen.”

Geen inspraak
Het frustreert de tegenstanders ook dat tegen de kap op Mookse grond geen bezwaar gemaakt kon worden, terwijl dat in de gemeente Gennep wel mogelijk was. “Mook en Middelaar heeft deze bomen niet opgenomen in de Bomenverordening. Waarom? Ik weet het niet. We hebben destijds ook niet goed opgelet toen de verordening vastgesteld werd.”

Alert blijven
De gekapte bomen zijn verloren voor het landschap en de natuur. Het maakt Animo alert op straks dreigende kap. “In het kader van dijkverhoging bij Middelaar staan bomen op de nominatie.” Ook bij ontsluiting van Groesbeek naar de A73 dreigt hetzelfde lot voor bomen in de Spoorzone tussen Molenhoek en Groesbeek. Ook hier houdt Natuur- en Milieugroep Animo een vinger aan de pols. “Jazeker, we blijven alert. Het gaat hier niet alleen om flora maar ook om de fauna. Er komen zeldzame insecten voor, en dat moet zo blijven. We weten dat de grondeigenaar Natuurmonumenten niet zomaar deze grond afstaat.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant