Aart is met zijn oliebollenkraam inmiddels een bekend gezicht op de Cuijkse kermis.
Aart is met zijn oliebollenkraam inmiddels een bekend gezicht op de Cuijkse kermis.

Oorlog in oliebollenland: ‘Dit zijn maffiapraktijken’

Algemeen 7.096 keer gelezen

CUIJK / HAPS | Het familiebedrijf van Aart van de Weert bakt al 49 jaar traditioneel oliebollen op zowel de kermis in Haps als Cuijk. Echter lijkt het er niet op dat Aart een nieuw jubileum kan vieren. Voor het eerst in al die tijd krijgt hij geen toestemming om met zijn geprezen oliebollenkar op deze kermissen te staan. “Dit vind ik wel een soort machtsmisbruik.”

Het organiseren van de kermissen in Haps en Cuijk wordt al jaren geregeld door de firma Gebroeders Regter uit Langenboom. Vanuit één attractie hebben de Langenboomers zich opgewerkt tot grote naam binnen de branche. Met een breed arsenaal aan attracties en kermiskramen onder hun vleugel, waaronder een oliebollenkar, is de firma op menig kermis in de regio goed vertegenwoordigd.

Toen duidelijk werd dat gemeente Cuijk toestemming gaf om de kermissen door te laten gaan, klom Aart direct in de telefoon om bij Gebroeders Regter te informeren over de mogelijkheden en voorwaarden. “Toen werd mij verteld dat ik niet hoefde te komen. Ik vroeg nog waarom. ‘Dat hoef ik jou niet uit te leggen’ werd gezegd. Ik wist niet wat ik hoorde!”

Het grote geld
Als ervaren kermiskoopman is Aart zeker niet op zijn mondje gevallen. Hij vertelt hoe hij een aantal keren een minimaal misverstand heeft gehad met de Langenboomse ondernemers. “Ik hoorde dat de oliebollen van hun eigen kraam, die er in de wintermaanden stond, niet zo goed waren. Dat hebben mijn klanten in Cuijk mij verteld. Ik heb ze zelf niet geproefd dus ik heb er geen mening over, maar ik mag het toch wel doorgegeven?”

Daarnaast was er een klein geschil rondom churros. Toen de Gebroeders Regter zelf een kar met deze Spaanse zoetwaren wilde plaatsen op de Cuijkse kermis, gaf Aart aan dit niet te waarderen. “Ik bak die dingen zelf ook. Dat vind ik niet eerlijk en dus heb ik dat gewoon netjes aangegeven. Maar of dat echt de reden is…?.”

Aart vermoedt dat het grote geld de enige reden is waarom hij nu niet het vijftigste jaar mag volmaken. Hoewel het niet goedkoop is om in Cuijk en Haps te bakken, betaalt de investering zichzelf toch terug. De mensen hier zijn dol op oliebollen. Hierom beticht de oliebollenbakker uit Alphen aan de Rijn de Langenboomers dan ook van ‘puur machtsmisbruik’ “Ik kan het niet anders noemen. Ze kijken eerst een paar jaar hoe de zaken gaan. Als deze goed lopen, dan gooien ze je er af om er vervolgens zelf te gaan staan.” vertelt Aart beduusd. “Het gaat enkel en alleen maar om geld”

Het is aan de organisator
Direct na het jammerlijke telefoontje benaderde Aart de gemeente. Kon dit wel? In een antwoord van de burgemeester is het volgende te lezen: “In de overeenkomst die de familie Regter met de gemeente is aangegaan, staat aangegeven waar de kermis aan moet voldoen. Zoals aantal attracties, welke attracties er zo wie zo moeten staan en attracties met een hoge attractieve waarde voor iedere leeftijdscategorie. Voorheen stond in de overeenkomst dat de organisator een aantal exploitanten die er al jaren staan in redelijkheid moet respecteren. Het college van burgemeester en wethouder heeft echter besloten deze regel uit de overeenkomst te schrappen. Met andere woorden. Het is aan de organisator van de kermis wie hij uitnodigt voor een standplaats.“ De teleurstelling bij Aart is groot. “Ik had na 49 jaar toch wel iets meer verwacht.”

Oorlog
In de kermiswereld zijn slechts een handjevol ondernemers actief. Iedereen kent elkaar. Dit brengt volgens Aart een aantal ongeschreven regels met zich mee welke gebaseerd zijn op wederzijds respect en vertrouwen. “Als iemand ergens al járen staat, dan blijven anderen van die standplaats af. We laten elkaar dan met rust” legt Aart uit. “Zoals het nu is gegaan, vind ik niet netjes. Dit zijn maffia- en monopoliepraktijken. Als dit zo door gaat wordt het oorlog in de kermiswereld.”

Gebroeders Regter is over het geschil benaderd, maar bleek niet bereikbaar voor een reactie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant