Afbeelding

Brabantse GGD’en maken zich zorgen over veel Brabanders met overgewicht

Algemeen 2.464 keer gelezen

De helft van de volwassenen in Noord-Brabant heeft overgewicht. Een zorgwekkend cijfer, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD. 

Reden waarom de Brabantse GGD’en de gemeenten adviseren om, in lijn met het nationaal preventieakkoord, stevig in te blijven zetten op overgewicht in alle leeftijdsgroepen. Hierbij onderstrepen de GGD’en ook het belang voor aandacht voor inwoners met een groter risico op een gezondheidsachterstand. Volwassenen en ouderen met een lagere opleiding, lager inkomen en/of een niet-westerse migratieachtergrond zijn namelijk over bijna de gehele linie minder gezond dan de rest van de inwoners.
Waar de helft van alle volwassen Brabanders te maken heeft met overgewicht is dat bij 65- t/m 74-jarigen zelfs drie op de vijf mensen. Ondanks dat dit aandeel redelijk hetzelfde blijft de laatste jaren, is het een zorgwekkend cijfer. Ook met oog op de coronacrisis: op de IC liggen sinds het begin van de crisis vooral veel mensen met overgewicht. Een van de manieren om overgewicht tegen te gaan is bewegen. Slechts de helft van de volwassen inwoners in Noord-Brabant voldoet aan de gestelde beweegrichtlijnen van ten minste 2,5 uur per week matig intensieve inspanning en ten minste 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.

Gezondheidsmonitor
De cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen die de GGD’en samen met het CBS en het RIVM hebben afgenomen in het najaar van 2020. Dit is een vragenlijstonderzoek onder inwoners over hun gezondheid, welzijn, omgeving en leefgewoonten. De cijfers per gemeente en wijk zijn door de GGD’en gepubliceerd op de Brabantscan, waar tal van andere onderwerpen rond gezondheidsbeleving aan bod komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant