<p>De burgemeesters van, Grave, Nijmegen, Venray, Boxmeer en Sint Anthonis hebben hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst &lsquo;Regionale aanpak overlastgevende asielzoekers&rsquo;. </p>

De burgemeesters van, Grave, Nijmegen, Venray, Boxmeer en Sint Anthonis hebben hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst ‘Regionale aanpak overlastgevende asielzoekers’.

(Foto: Mans Pere)

Regionale aanpak overlast gevende azc’ers gestart

  •   keer gelezen

NIJMEGEN | Onder toeziend oog van Ankie Broekers-Knol, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, tekenden de burgemeesters de gemeenten Boxmeer, Grave, Nijmegen, Sint Anthonis én Venray woensdagmiddag de samenwerkingsovereenkomst ‘Regionale aanpak overlast gevende asielzoekers’. Hiermee wordt het mogelijk om vier extra BOA’s in te zetten en zo de overlast, veroorzaakt door een kleine groep asielzoekers, aan te pakken. 

Inwoners van de vijf gemeenten hebben geregeld last van buitensporig gedrag van een klein deel van de asielzoekers, veelal jonge mannen uit veilige landen. Dit uit zich in onder andere inbraken, winkeldiefstal en intimidatie. De veroorzakers van deze incidenten staan er om bekend zich veelvuldig te verplaatsen. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen: “Om deze groep goed aan te kunnen pakken is samenwerking noodzakelijk. Het gaat gelukkig maar om een kleine groep overlastgevers, die echter wel het draagvlak voor de opvang van mensen die dit echt nodig hebben, ondermijnt. Ik ben dan ook blij met onze samenwerking”.”

De vijf gemeenten hopen de overlast drastisch terug te dringen door de mate van toezicht en handhaving te vergroten op de locaties en tijdstippen waarop de incidenten veelvuldig voorkomen. De aangestelde boa’s stappen bijvoorbeeld vaker in de bus van Nijmegen naar Grave, of lopen de PLUS-supermarkt in Overloon binnen. Beide voorbeelden kennen een verleden van veel overlast.

“Het had een lange aanloop, maar puike afloop” stelt burgemeester Karel van Soest. Als het aan de Boxmeerse burgervader had gelegen lag deze overeenkomst al veel eerder op tafel. Immers zal het centrum in Overloon per mei 2022 haar deuren sluiten. Volgens Broekers-Knol zat lange wachten zat voornamelijk in de bureaucratie die kwam kijken bij het aanvragen van de benodigde subsidie. “We hebben er alles aan gedaan om het zo snel mogelijk te laten verlopen.”

Meer berichten