Het is afwachten wat er met het Maashotel gaat gebeuren. (Foto:SK-Media)
Het is afwachten wat er met het Maashotel gaat gebeuren. (Foto:SK-Media) (Foto: )

Het Maashotel in Katwijk heeft een nieuwe eigenaar

  •   keer gelezen

KATWIJK | Het voormalig Maashotel aan de Everdineweerd in Katwijk is verkocht. Het karakteristieke pand kent een tumultueuze recente geschiedenis, en is sinds 2018 door de burgemeester onbewoonbaar verklaard wegens bouwtechnische gebreken. Wat de nieuwe eigenaar van plan is met het Maashotel, is vooralsnog niet geheel duidelijk.

Makelaar Jos Nielen van DorpsWonen kan om privacy redenen niet prijsgeven wie het Maashotel heeft gekocht. “Noch hoeveel er voor is betaald. Maar ik kan natuurlijk wel zeggen dat we allen tevreden zijn met de overeenkomst.”

‘Wonen in combinatie’
Ook over de toekomst van het statige Katwijkse gebouw geeft de makelaar niet veel prijs. “Eigenlijk kan ik er niet zo veel over vertellen. De koper wil binnenkort een informatieavond organiseren voor alle omwonenden. Ik ben bezig om deze te regelen.” Wel kan Nielen vrijgeven dat er een verzoek tot ‘wonen in combinatie’ is ingediend. “Dat houdt in dat er naast wonen een lichte vorm van horeca tot mogelijkheden kan behoren” licht hij toe. “Maar hiervoor zal ook het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden.” Uiteraard moet ook de gemeente instemmen met de eventuele plannen.

Roerige geschiedenis
Het Maashotel kent een roerige recente geschiedenis. Het pand is in 2018 als onbewoonbaar bestempeld en staat sindsdien leeg. Daarvoor stond het bekend als ‘Polenhotel’, wat voor de nodige overlast zorgde. Aanwonenden klaagden over geluid, stank en ratten, mede veroorzaakt door rondslingerend afval. Het internationale bijencentrum Arista Bee Research liet in 2019 weten interesse te hebben om naar dit pand te verhuizen. Het bedrijf dat onderzoek verricht naar bijen die resistent zijn voor de Varreo-mijt, was al gevestigd in Katwijk. Deze verhuizing bleef echter uit, alwaar het pand leeg bleef staan.

Meer berichten