Het barbecuevlees smaakte bijzonder goed en het was een gezellig samenzijn in de sfeervolle boomgaard. (Foto: Van Zwol Fotografie)
Het barbecuevlees smaakte bijzonder goed en het was een gezellig samenzijn in de sfeervolle boomgaard. (Foto: Van Zwol Fotografie) (Foto: Van Zwol Fotografie)

Feest 125 jaar NCB/ZLTO in het Land van Cuijk

  •   keer gelezen

SAMBEEK | Vrijdag 10 september vierde ZLTO Land van Cuijk het 125 jarig bestaan NCB/ZLTO bij familie Derks in Sambeek. “Een geweldige locatie bij een van onze leden; een prachtige boomgaard met uitzicht over de Maasheggen en het boerenlandschap in Sambeek. Heel fijn om weer samen te zijn”, zo opende voorzitter Hans Vermeulen het minisymposium waarmee het feest ’s middags startte. Tweehonderd boeren en boerinnen namen deel aan het minisymposium ‘Boerentoekomst in het Land van Cuijk’ en de barbecue. 

125 jaar geleden stond Pater Van den Elsen aan de wieg van de oprichting van NCB, Noord Brabantse Christelijke Boerenbond, om boeren en tuinders meer perspectief te geven door samen te werken. Belangrijk was de eigen verantwoordelijkheid en het zelf organiserend vermogen van de boeren en tuinders. Het accent lag op activiteiten dichtbij huis, in plaatselijke afdelingen. Vele coöperatieve organisaties zoals de boerenleenbank, aan- en verkoopcoöperaties, onderlinge verzekeringen en veilingen werden opgericht. Deze zijn uitgegroeid tot grote internationaal opererende coöperatieve ondernemingen als Rabobank, Interpolis / Achmea, Agrifirm, Greenery en Vion. Het Land van Cuijk is sterk agrarisch georiënteerd met gerenommeerde bedrijven als Marel, MSD, Danone, Campina en Nutreco.
Regio met perspectief
Noud van Vught sprak als eerste spreker vanuit zijn eigen ervaringen als voormalig bestuurder en statenlid over de geschiedenis: van nooit meer honger beleid, schaalvergroting en de huidige discussies. Maar hij sprak ook zijn zorgen uit: “Dertig jaar geleden had Land van Cuijk 3.000 leden. Nu ruim 700; minder boeren en meer belangenbehartigers waardoor overheden moeilijk onderhandelen.” In 2020 fuseerden afdeling Boxmeer, Sint Anthonis en Land van Cuijk Noord tot Land van Cuijk. “Een regio met vele diverse takken en met perspectief voor de landbouw”, zei spreker Martin Scholten. De derde spreker, Mark Soetman, wist de zaal te prikkelen met de stelling dat de landbouwsector de strijd verloren heeft, ondanks dat ze het gelijk aan haar zijde heeft. Hoe hebben belangenbehartigers en agribusiness dit kunnen laten gebeuren vroeg hij de zaal. Dit leverde goede discussie op. Maatschappelijke acceptatie, inpassing van landbouw in de regio is de weg naar de toekomst. De weg die de boeren samen afleggen met ZLTO als locale belangenbehartiger.

‘s Middags bood de tent voldoende beschutting tegen de malse buien en gelukkig klaarde het na afloop op. “Een prachtige dag met volop inspiratie voor de toekomst”, aldus Hans Vermeulen.

Meer berichten