Ireen: "Tijdens de opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorgster gingen er deuren voor me open waar ik geen weet van had."
Ireen: "Tijdens de opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorgster gingen er deuren voor me open waar ik geen weet van had." (Foto: )

Zoveel soorten van dementie, zoveel stil verdriet

  •   keer gelezen

BOXMEER / GENNEP | Ireen van Eck is uitvaartverzorgster bij Goemans Uitvaartzorg. Recentelijk heeft ze de opleiding voltooid om dit ook op een dementievriendelijke wijze te doen. “Er gingen deuren voor me open waar ik geen weet van had”, stelt Ireen. In het kader van Wereld Alzheimer Dag op dinsdag 21 september, vertelt ze er graag meer over. 

“Onlangs volgde ik de opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorgster. Tijdens deze dagen ging er een wereld voor me open. Zoveel verschillende uitingsvormen van dementie, hoe belangrijk het is om een nabestaande met deze ziekte te betrekken bij een afscheid” vertelt Ireen. “Het is van groot belang om hen te betrekken bij het afscheid nemen van hun dierbare.” 

“Als kind plukte ik vaak en veel bloemen voor mijn moeder. Ze vormden altijd een kleurrijk geheel in de vaas van mijn moeder die stond te pronken op tafel.” Nu, jaren later neemt Ireen met regelmaat een kijkje achter de voordeur van mensen. “Ze geven me vaak een heel persoonlijke en intieme inkijk in hun leven. Ik kom in aanraking met een totaal andere bloementuin. Een bloementuin die dementie heet. Er zijn wel vijftig verschillende vormen en kleuren en allen van hen bloeien op hun eigen wijze. De kleuren en vormen komen allen op een verschillende manier tot uiting.” 

Wanneer Ireen bij mensen inderdaad achter de deur komt, en met mensen in gesprek mag gaan die in hun naaste familiekring een nabestaande hebben die een vorm van dementie heeft, maakt ze gebruik van de GOED-methode. “Dat wil zeggen: Geruststellen door hem of haar op zijn of haar gemak te stellen. Oogcontact maken en de tijd nemen om echt contact te maken. Even meedenken met de persoon, hoe kan ik u het beste helpen? Dank je wel zeggen nadat we het gesprek hebben afgerond.”

“Hoe graag had ik deze kennis gehad, toen er bij mijn moeder sprake was van dementie”, vervolgt Ireen haar spreken. “Misschien had ik haar dan kunnen laten zien dat zij voor mij altijd de mooiste bloem is geweest die er bloeide in mijn leven.”

Meer berichten