<p>Thea, Jos&eacute;, Riekie en Tiny zijn trots op hun altijd zorgzame moeder/schoonmoeder Cato.</p>

Thea, José, Riekie en Tiny zijn trots op hun altijd zorgzame moeder/schoonmoeder Cato.

(Foto: )

‘Iets plezierigs dat ontspanning geeft’

  •   keer gelezen

WILBERTOORD | Bij Gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord kunnen veel mensen weer samen ontspannen en genieten bij ’t Verzetje. De coronarestricties zijn grotendeels voorbij. Het samenkomen bij ’t Verzetje heeft wel een ander gevoel dan toen het in 2017 begon. De naamgever, Piet Kremers, is op 29 augustus overleden.

Door Rudolf van Gemert

De betekenis van ’t Verzetje staat voor ‘iets plezierigs dat ontspanning geeft’ of ‘toe zijn aan een verzetje en gedachten op iets anders richten’. De opkomst is altijd groot, het zijn ook wekelijks vertrouwde gezichten. Naast de kerngroep van Stichting ’t Verzetje zijn er ook veel enthousiaste en actieve vrijwilligers. Zij weten de gasten op vele manieren iedere keer weer te verrassen. 

Tiny van Lith en Wilma Cornelissen horen bij de vaste krachten van de kerngroep. Tiny: “Wij bestaan nu vier jaar en het tovert nog iedere week een lach op de gezichten van de mensen en dus ook bij ons. Iedereen is hartstikke blij dat we na lange tijd weer open mogen. Er zijn veel vaste mensen, maar het blijft ook een vrije inloop”. Wilma knikt instemmend. “Het kopje koffie en thee mag natuurlijk nooit ontbreken. Bingo, puzzelen, kaarten, borduren en andere spelletjes zijn gewild. Mensen zijn ook creatief bij het maandelijks knutselen.” 

Deze nieuwe tijd staat ook in het teken van een foto-expositie. De foto’s zijn gezichten van mensen die helaas de ellende van dementie ondervinden. Tiny: “We hebben dit gedaan in overleg en met toestemming van partners en kinderen. Ons bestuur en vrijwilligers hebben als eerste de cursus ‘dementievriendelijke gemeenschap’ gedaan.” Henk Ermers is lid van Stichting Zorg & Welzijn in de gemeente Mill & Sint Hubert. “Herkenning, erkenning en bewust maken is belangrijk. 75% van mensen met dementie woont nog thuis. Risico’s moeten we zien te vermijden.” 

De 80-jarige Bets uit Mill gaat elke week naar De Wilg. “Ik heb hartproblemen en reuma, maar ik wil actief blijven. Ik doe al 12 jaar seniorengym en ik doe ook graag spellen. Het is geen begrafenis, maar ontspanning en daar moet je van genieten.” Daar zijn de 90-jarige Harry en Mientje het volledig mee eens. Harry: “Wij hebben 6 kinderen, 14 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen, en we maken voor iedereen tijd. Maar tijd voor onszelf is er ook altijd. Ik rij graag nog rondjes op mijn oude tractor.” Mientje vult aan: “Ik maak graag kaarten of ik ga aan de slag met naaimachines inzetten. Geniet vooral van volksdansen,” lacht ze.

Meer berichten