Gemeentehuis in Boxmeer.
Gemeentehuis in Boxmeer. Foto: Martijn Schwillens

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) Sociom en notarissen ondersteunen verenigingen en stichtingen

Algemeen 299 keer gelezen

BOXMEER | Vanaf 1 juli 2021 is de nieuwe WBTR voor verenigingen en stichtingen van kracht. Het is de gemeente Boxmeer gebleken dat enkele organisaties moeite hebben om te voldoen aan de nieuwe wet, zowel financieel als organisatorisch. Daarom is contact opgenomen met welzijnsorganisatie Sociom en de notariskantoren in de gemeente Boxmeer. Zij bieden vrijwilligersorganisaties de helpende hand.

De WBTR is bedoeld om bestuur en toezicht binnen organisaties te verbeteren. Er zijn regels en procedures opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. Verenigingen en stichtingen dienen deze regels en procedures te integreren in hun eigen organisatie. 

Stap voor stap naar een WBTR-organisatie
Sociom verstrekt 50% korting op het stappenplan van de IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen), waardoor de kosten voor deze ondersteuningstool 120 euro zijn. Dit online stappenplan geeft informatie over de nieuwe verplichtingen en biedt handreikingen om hieraan te voldoen. Aanschaf van een stappenplan is geen verplichting. Voor meer informatie over de WBTR en het stappenplan kun je contact opnemen met Sociom (0485-700 500). 

Statutenwijziging 
Organisaties die niet voldoen aan de WBTR dienen de statuten aan te passen of zelfs op te stellen. Voor (kleine) organisaties die afhankelijk zijn van contributies en donaties, kan dit een behoorlijke financiële aanslag betekenen op hun verenigings-/stichtingsbudget. Notariskantoor Vierlingsbeek en Notariskantoor Teeuwen in Boxmeer zijn bereid te fungeren als gratis vraagbaak voor vragen over de WBTR. Bovendien zijn beide kantoren bereid voor verenigingen en stichtingen een korting te hanteren voor het opstellen/wijzigen van statuten van ca. 100 tot 175 euro.

Informatiebijeenkomst
Notariskantoor Teeuwen is bereid om in samenwerking met Sociom een informatiebijeenkomst over de WBTR te organiseren. Wanneer verenigingen/stichtingen daarvoor interesse hebben, kunnen zij contact opnemen met Sociom via eerder genoemd telefoonnummer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant