<p>Beugen, deelnemers krijgen instructies en tips.</p>

Beugen, deelnemers krijgen instructies en tips.

(Foto: )

Geslaagde fietsinstructiedagen

  •   keer gelezen

Na de eerste dag in Beugen en daarna in Sambeek en Overloon kunnen we terugblikken op een succesvolle reeks fietsinstructiedagen waarbij de elektrische fiets centraal stond. Helaas moesten de dagen die eerder georganiseerd worden uitgesteld worden in verband met het Coronavirus. Maar nu in september hebben we het allemaal door kunnen laten gaan. Elke dag hadden we rond de 40 deelnemers uit onze gehele gemeente die allemaal enthousiast deelnamen aan deze dagen. Onder een stralende najaarszon werd aan alle binnen- en buitenactiviteiten deelgenomen.

In de ochtend was er een theoriedeel waarin het één en ander over het (elektrisch) fietsen werd uiteengezet. Vele tips en tricks werden gegeven. Hoe veilig op en afstappen, de afstelling van de fiets en de verschillende soorten E-fietsen, met de verschillende motoren alsmede de verkeersregels maar zeker ook het gedrag van alle verkeersdeelnemers kwamen aan de orde. Middels een aantal video’s werden diverse situaties getoond. Denk hierbij aan de “dode hoek”, dit is bij het rechts afslaan van vrachtwagens het gedeelte waar je onzichtbaar bent voor de vrachtwagen chauffeur. Dus ga met de fiets nooit naast een vrachtauto staan, dit is levensgevaarlijk.

Ook werd aangegeven “let ook op bij rotondes”, deze zie je meer en meer. Steek je hand uit als je de rotonde wilt verlaten. Je hebt weliswaar meestal voorrang op rotondes, maar je bent als fietser toch de zwakkere verkeersdeelnemer, dus neem geen voorrang, maar pas je aan. Dit gedrag van alle verkeersdeelnemers, maar zeker ook van de fietser blijft toch de grote veroorzaker van ongevallen. Alleen als we met z’n allen bewust met het verkeer bezig zijn en defensief rijden dan pas zal het aantal verkeersslachtoffers dalen. Bijvoorbeeld: ga op smalle wegen achter elkaar fietsen, maar ga niet op het randje fietsen zodat u in de berm komt. Maar let ook op als er een tegenligger aankomt en er van achter ook een auto komt dat u niet in de berm gedrukt wordt. Maak u dan voldoende breed. Dit is een voorbeeld van continue samenwerking tussen het autoverkeer en u als fietser. Alleen met een juiste verkeers- en defensieve houding wordt het verkeer voor iedereen veiliger. Zeker in onze landelijke provincie maar ook in onze mooie fietsgemeente komen vele ongevallen voor. Noord-Brabant staat met stip bovenaan in dit soort lijstjes en dat willen we niet, aldus Wethouder Jeu Verstraaten. We willen overal bovenaan staan maar niet hier.

Na de noodzakelijke theorie werd er door de lokale fysiopraktijken een beweeg les ‘fietsfitness’ gehouden. Ook hier werd veel aandacht geschonken aan het evenwicht en balans, dit zijn twee belangrijke factoren om veilig te kunnen fietsen en jezelf voor een valpartij te behoeden. Een niet onbelangrijke tip betreft de plaats van de fietstas. Als je een enkele fietstas hebt, dan dient deze te hangen aan de zijde waar je opstapt, waar de standaard zit. Dit voorkomt evenwichtsproblemen.

In de namiddag werd er gefietst op een parcours waarin de diverse vaardigheden op een leuke manier beoefend werden. De verkeerscoach gaf na elke rit een persoonlijk advies.

Daarnaast waren er ook lokale fietshandelaren aanwezig met een aantal fietsen maar ook met duo-fietsen en driewielfietsen. Naast de vele proefritjes die gemaakt werden, zijn er ook her en der kleine reparaties verricht. Ook zijn er vele spiegels gemonteerd om het fietsen comfortabeler te maken, maar zeker ook veiliger.

Een extra toevoeging kan zijn een geel reflecterend hesje of jas. Op deze manier ben je zeer goed zichtbaar. Maar denk er ook eens aan als je valt, je valt meestal op je hoofd. Vaak heeft dit ernstig letsel tot gevolgd. Een fietshelm kan het verschil maken. Deze zijn er in vele soorten en maten. 

Als laatste programmaonderdeel werd er in de diverse dorpen een mooie rondrit gefietst en werd de dag na een korte evaluatie afgesloten.

We zijn van plan om in 2022 dit soort trainingen wederom aan te bieden, dus als u deze nu gemist heeft u hebt nog een kans. Namens de SWOGB iedereen die heeft bijgedragen aan het welslagen van deze dagen: zeer veel dank!
Vragen: henkroeffen@gmail.com

Meer berichten