<p>Yasmin en Ferdi Batur.</p>

Yasmin en Ferdi Batur.

(Foto:)

Matrassen Textiel Fabriek: ‘Iedereen is trots op wat ie maakt’

  •   keer gelezen

CUIJK | Na drie daverende dagen in 2020 gaat de Matrassen Textiel Fabriek in Cuijk opnieuw een magazijnverkoop organiseren. Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober is eenieder die zoekt naar een goed matras welkom aan de Lange Beijerd 11. “Vorig jaar was het zo gezellig, we hopen dat het dit keer net zo wordt.”

Door Mans Pere

Het is aan de buitenkant van het gebouw niet gemakkelijk te zien, maar het perceel wordt gedomineerd door een omvangrijke fabriekshal. Het is hier waar matrassen, hard of wolkjeszacht, dik of compact, worden geproduceerd. Zowel de grootste en bekendste topmerken, als particulieren kloppen hier aan voor de beste matrassen alle soorten en maten. “En alles is van Nederlandse makelij, met de hand gemaakt en van natuurlijke grondstoffen! Aan het woord zijn de trotse zus en broer Yasmin en Ferdi Batur. 

Naalden en vakmanschap
Het is een gezellige bedoeling op de productievloer in het Cuijkse familiebedrijf. Zeker, er wordt hard gewerkt. Maar de medewerkers van de verschillende afdelingen hebben zichtbaar plezier in wat ze doen, en met wie ze dit doen. “Iedereen is trots op wat ie maakt. Het is echt een vak apart” vertelt Yasmin. “Hier zijn ze bijvoorbeeld aan het tuften. Dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.” Met een enorme naald worden dikke, stevige garen door het midden van de matras gehaald. Vakkundig gaat de naald heen en weer langs nagenoeg hetzelfde punt, om uiteindelijk een soort knoop te vormen. “Op deze manier blijft de vulling in de matras goed op zijn plek zitten. Je wilt natuurlijk niet dat het gaat schuiven.”


De machine zorgt ervoor dat alle handgemaakte matrassen netjes en goed beschermd worden verpakt. 

Iets verderop in de hal zijn de naalden van minder schrikbarende grootte. Een drietal dames is druk doende met de ‘deksels’. “Er worden meerdere lagen aangebracht, dat is veel comfortabeler. Daarna worden ze gebiesd.” Yasmin houdt ter verduidelijking een prachtig afgewerkte matrasrand vast. “Je ziet dat eigenlijk alles met de hand wordt gemaakt. Niet alleen hier, maar ook verderop waar ze de pockets vullen. Dit kun je gewoon niet machinaal doen.”

Eén derde
De korte rondleiding laat goed zien welke troef de Cuijkenaren in handen hebben. Met waar vakmanschap en oog voor detail worden hier de beste matrassen gemaakt voor zowel particulieren als bedrijven. Dat alles met de hand wordt gemaakt garandeert de kwaliteit. “Mensen vinden het steeds belangrijker om te weten waar hun spullen vandaan komen. Dat alles van ons gewoon in Cuijk wordt gemaakt, zien wij écht als een voordeel. En ook de grondstoffen komen uit de buurt. Waar mogelijk gewoon uit Nederland, en anders elders in Europa. Enkel dat voldoet aan de strengste eisen en keurmerken” legt Ferdi trots uit. “We werken het liefst ook met natuurlijke grondstoffen. Dat is niet alleen duurzamer, maar draagt ook bij aan de kwaliteit.” Yasmin vult aan: “Gemiddeld besteden we een derde van ons leven aan slapen. Het is dus van groot belang dat waar we op slapen ook echt goed is!”

Magazijn verkoop
Gelukkig zien steeds meer mensen dit in. De Cuijkse matrassenfabriek heeft dan ook genoeg te doen. “Eigenlijk komen we steeds vaker ruimte te kort. Waar laten we alles?” aldus Ferdi. Yasmin vult aan: “Daarom hebben we nu ook die magazijnverkoop. We willen een beetje ruimte maken.” Maar dit is niet de voornaamste reden waarom er wordt uitgekeken naar de driedaagse magazijnverkoop. Vorig jaar was deze ‘onwijs gezellig’ en Ferdi en Yasmin verwachten niet dat het dit jaar anders zal zijn. “Wij hopen echt dat iedereen weer langskomt. Het wordt fantastisch leuk!”

Zelf benieuwd naar de Cuijkse matrassen? Kom dan vooral langs op vrijdag 1, zaterdag 2 of zondag 3 oktober tussen 10:00 tot 15:00 uur. Een gezellige rondleiding door de fabriekshal zit er niet in, maar de eindproducten spreken absoluut boekdelen. “Wij hebben echt iets unieks in handen” vertelt Yasmin concluderend. Het is niet voor niets dat de slogan luidt: “Wij blijven wakker zodat u lekker kunt slapen!”

Matrassen en Textiel Fabriek Cuijk is gevestigd aan de Lange Beijerd 11. Kijk voor meer informatie ook eens op www.matrassentextielfabriek.nl

Meer berichten