Samen taarten bakken, een boodschap doen of gewoon lekker een stukje lopen met of zonder rollator en/of hond.
Samen taarten bakken, een boodschap doen of gewoon lekker een stukje lopen met of zonder rollator en/of hond.

(H)erkennen van eenzaamheid

  •   keer gelezen

De week tegen de eenzaamheid wordt ‘gevierd’ van 30 september tot en met 7 oktober. Een voorbeeld van het onder de aandacht brengen van het ‘probleem’ van de eenzaamheid in Nederland.

Door Ans Stoub

Normaal gesproken organiseren de KBO’s in het Land van Cuijk in deze landelijke week speciale activiteiten om de ‘eenzamen’ onder de bewoners te bereiken en hen uit hun isolement te halen. Helaas gooien de coronaperikelen dit jaar ook hier roet in het eten. Menige afdeling van de KBO is al blij dat men nu de ‘gewone’ activiteiten langzaam weer op mocht gaan pakken. En daarmee zijn die speciale activiteiten niet op korte termijn te organiseren. Heeft u een familielid, vriend of buur die zich misschien eenzaam voelt? Bedenk dan dit: er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met u of met anderen. Belangrijk daarbij is na te denken waardoor sommige mensen eigenlijk eenzaam zijn, dat is belangrijk bij het vinden van de oplossing. Een paar algemene gedachten daarover voor iedereen zijn hier op een rijtje gezet.

De drempel verlagen
Het zou mooi zijn als de actieve ouderen onder ons, die al deelnemen aan activiteiten, een oudere die ze wel kennen maar nooit ergens tijdens activiteiten zien, eens aanspreken of opzoeken. Doordat de actieven al een netwerk hebben, kunnen zij de ander binnen dat netwerk introduceren zodat die drempel wat lager wordt.

Contact in samen dingen doen
Communiceren is iets waar twee mensen minimaal aan deelnemen. Mensen die moeite hebben met gesprekken voeren ontlopen dat nogal eens door helemaal geen contact te zoeken. Maar je kunt ook zonder veel woorden dingen samen doen. Taarten bakken, samen een ommetje met of zonder hond maken, in de tuin klussen etc.

Slecht ter been
Als iemand niet lekker zelfstandig erop uit kan wil dat nog niet zeggen dat die persoon nergens heen zou willen. Zelfs samen met de auto een boodschap doen of een rondritje maken is dan al een uitje. Je kunt ook eens je oude collega bellen en samen een kopje koffie drinken.

Je verplaatsen in de ander kan de basis voor een welkome actie zijn.

Meer berichten