Ton Hofmans zet zich met veel enthousiasme in voor het realiseren van De Woonkamer.
Ton Hofmans zet zich met veel enthousiasme in voor het realiseren van De Woonkamer.

Kom een middag gezellig buurten in ’t Akkertje

Algemeen 1.077 keer gelezen

Nu het een doel is de ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, doet zich het probleem voor van weinig vanzelfsprekende contacten met anderen zoals voorheen in het bejaardentehuis. Contact wordt ook bemoeilijkt als de oudere weinig mobiel is of niet gemakkelijk uit zichzelf gezelschap opzoekt. In Vianen is daarom het plan opgevat om een gezellige woonkamer te organiseren in een leegstaande ruimte van ‘t Akkertje.

Door Josje Goos en Lidwien Buné

De aanzet
Ton Hofmans, geboren en getogen in Vianen, zet zich met veel enthousiasme in voor het realiseren van deze woonkamer: “In 2017 is er een grote bijeenkomt van de KBO geweest om ideeën op te doen om de eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Er is toen een groepje gevormd om deze ideeën uit te werken. Gekeken is naar mogelijkheden voor aangepaste woningbouw voor ouderen in Vianen, maar dat had weinig kans van slagen. Maar het idee van een ‘woonkamer’ was wel goed te organiseren. Het bestuur van ’t Akkertje stelde een startbudget ter beschikking om te kunnen beginnen in de ruimte van de kleuteropvang die leeg kwam te staan omdat er toen in Vianen te weinig kleuters waren. Ook door gemeente, dorpsraad en de SWOC worden we financieel ondersteund.”

De ruimte 
De betreffende ruimte is onlangs fris geverfd en voorzien van nieuwe vloerbedekking, een mooi keukenblok, nieuwe gordijnen, kasten en een fraaie bloemdecoratie tegen de muur. Buiten is er een terras en ruimte voor het plaatsen van een serre waarin het hele jaar kan worden genoten van zonnige dagen. De serre is ook geschikt voor hobby- en tuinactiviteiten. Ton: “Ik vond het leuk de woonkamer aan te kleden met allerlei voorwerpen die stof tot gesprek leveren: foto’s van de kerk, de voetbalclub en vooral foto’s waar oude bekenden op staan, boekjes over dialect, atlassen e.d. Corona strooit veel roet in het eten, maar we blijven paraat.

Opening
Als de woonkamer van start gaat (en we hopen dat dit niet meer al te lang zal duren) zijn de openingstijden op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Iedereen kan vrij inlopen, maakt niet uit hoe oud je bent. De verwachting is echter dat het toch veelal de ouderen zullen zijn die lekker komen buurten. Er zijn mogelijkheden om diverse activiteiten in de woonkamer te organiseren als knutselen, breien, puzzelen, planten stekken, kaarten, ganzenbord, sjoelen. Net wat men wil. En daar hoort natuurlijk een bakje koffie bij. De bar van ‘t Akkertje is dan ook open voor de andere activiteiten die er plaats vinden en de prijzen van de consumpties zijn laag. Ook mensen die tijdens de openingstijden zomaar een bezoekje willen brengen of willen kennismaken om later eventueel aan te schuiven, zijn van harte welkom. De toegang is vrij.

Gastvrouw/- heer
Er is echter nog één ‘ding’ wat nodig georganiseerd moet worden, en dat zijn de hoogstnoodzakelijke ‘gastvrouwen/-heren’. Er kan natuurlijk van onze gasten niet gevraagd worden of zij zelf de koffie en het daarbij behorende koekje kunnen serveren, de boel kunnen opruimen en aan kant maken. Daarvoor zijn de onontbeerlijke vrijwilligers nodig. Er zijn al enkelen die daarvoor beschikbaar zijn, maar er zijn er meer nodig. Eén vrijwilliger per middag is te doen, maar het zou heel fijn zijn als per middag twee vrijwilligers aanwezig zijn, dat betekent per week vier. Als we zestien vrijwilligers hebben, is iemand maar eens in de vier weken één middag aan de beurt. Deze vrijwilligers hoeven geen ouderen te zijn, ook jongeren of bijvoorbeeld studenten die een stage moeten lopen, zijn bijzonder welkom. We garanderen dat het altijd een heel gezellige en veel voldoening gevende middag zal zijn.”

Bereikbaarheid
De woonkamer in ‘t Akkertje is altijd goed te bereiken, ook als u niet goed ter been bent of als het slecht weer is of winderig of koud en men geen familie of buren heeft om bij aan te kloppen voor begeleiding. In dat geval is er toch de mogelijkheid van vervoer: de eigen vervoersdienst van Vianen ‘Vianen, ik neem je mee’.

De woonkamer is onderdeel van de KBO activiteiten die al in ’t Akkertje plaatsvinden zoals koersbal, biljarten en kienen. Binnenkort organiseren wij een open dag, waar iedereen kan komen ervaren hoe gezellig het bij ons is en wat we allemaal voor de ouderen in petto hebben. Let dus op de berichten, o.a. in het plaatselijk blad van Vianen ‘De Ratelaar’, dat op 30 september verschijnt. 

Voor inlichtingen en aanmelden kunt u contact opnemen met voorzitter Ton Hofmans, telefoon 06 – 24160999 of via ahofmans@home.nl Wij zijn startklaar!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant