<p>Foto: Albert Hendriks.</p>

Foto: Albert Hendriks.

(Foto: Gilde Overloon)

Gemeentelijk Koningsschieten Boxmeer: Wie wordt gemeentekoning voor de rest van zijn leven?

  •   keer gelezen

BOXMEER | Wat moet er gebeuren met het gemeentelijk koningsschieten als de gemeente niet meer bestaat? Waar nu al acht gildes elke twee jaar strijden om de titel ‘Gemeentekoning van gemeente Boxmeer’, worden dit er volgende keer negentien? Gildecoryfee Cor Bonants uit Beugen is er nog niet over uit. Het afscheid van de huidige traditie en gemeente is voor hem momenteel van groter belang.

Al sinds 1990 komen de Boxmeerse gildes tezamen om te strijden voor de adellijke titel. Eerst enkel Beugen (Sint Antonius, Sint Sebastianus en Heilig Sacramentsgilde), Boxmeer (Heilig Bloedsgilde) en Sambeek (Sint Anthoniusgilde). Later voegde het Gilde Salvator Mundi uit Oeffelt zich bij het genootschap. Vanaf de negende editie in 1998 waren ook de gilden van Groeningen (Sint Anthonius en Sint Nicolaasgilde), Holthees (Onze Lieve Vrouwegilde), Maashees (Sint Joris en Sint Anthoniusgilde) en Overloon (Sint Theobaldusgilde) welkom. De toenmalige gemeente Vierlingsbeek voegde zich immers bij gemeente Boxmeer. “We willen toch wel afscheid nemen. We hebben dit 31 jaar gedaan” vertelt Cor met een mix van enthousiasme en eervolle teleurstelling. “Er gaat toch wel een stukje cultuur verloren.” Hierom wordt er op zondag 3 oktober nog één keer geschoten. Oorspronkelijk zou het plaatsvinden gedurende het gemeentelijke afscheidsfeest in het weekend van 17 en 18 september. “Maar met de toenmalige coronaregels was het programma niet uitvoerbaar.”

Afscheid
De georganiseerde festiviteiten vormen tevens het afscheid van burgemeester Karel van Soest, die met het eindigen van gemeente Boxmeer zelf ook zijn functie naast zich neerlegt. Al sinds 2003 regeert Van Soest over de gemeente. “Zoals we hem toen hebben onthaald, zo willen we het nu ook afsluiten” vertelt Cor opgewekt. Hoe dit afscheid er precies uit gaat zien wil de gildeveteraan nog niet prijsgeven. Al denkt hij dat er al wel vermoedens zijn ontstaan.

Spannend
Het schietevenement zal zondag 3 oktober plaatsvinden op het Weijerplein in Boxmeer. Belangrijk is om de corona-QR bij de hand te hebben. Volgens Cor beloofd het een bijzonder evenement te worden. “Het is iedere keer weer spannend. Dat zal nu niet minder zijn.” Zelfs niet als er geschoten wordt voor koningschap van slechts drie maanden. Cor: “Je kunt het ook anders bekijken. De winnaar wordt koning voor de rest van zijn leven!”

Het programma is als volgt:
13.00 uur: Verzamelen bij het Gemeentehuis Boxmeer.
14.00 uur: Opstellen en afmars naar het evenemententerrein. ( Weijerplein )
15.00 uur: Aanvang schieten.
18.00 uur: Installatie en huldiging nieuwe gemeentekoning en nuttigen koningsbier.
Daarna afmars naar het gemeentehuis waar burgermeester van Soest overvendeld zal worden.

Tijden zijn bij benadering.

Meer berichten