Anita Blonk en haar paard Kolonel vormen een prima combinatie voor het werken met de cliënten.
Anita Blonk en haar paard Kolonel vormen een prima combinatie voor het werken met de cliënten.

‘Week tegen Eenzaamheid’

Algemeen 299 keer gelezen

MILL | In deze ‘Week tegen Eenzaamheid’ van 30 september t/m 7 oktober staan ontmoeting en verbinding centraal. Landelijk worden hiervoor speciale activiteiten georganiseerd. Anita Blonk van De Gagelhoeve uit Mill vindt dit heel belangrijk en werkt hier het gehele jaar aan. 

Door Rudolf van Gemert 

Het initiatief van ‘Een tegen Eenzaamheid’ is genomen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Anita Blonk: “Ontmoeting en verbinding staan centraal. Bij eenzaamheid, zeker in coronatijd, denken we vaak aan de oudere mens. Eenzaamheid bij jongeren is ook niet te onderschatten en is veel aan de orde. Het kan iedereen overkomen en begint met het verlies van contacten. Eenzaamheid, sociaal en emotioneel, is je niet verbonden voelen. Geen vrienden of vriendinnen hebben.

De Gagelhoeve is een Orthopedisch Centrum voor ervarend leren. Wij werken ervaringsgericht in behandeling en begeleiding. Ik ben vooral een verbinder bij mensen, onderwijs en jeugdhulp, uitgangspunten, modellen en theorieën. We hebben altijd op zaterdag een inloopmogelijkheid en we starten met een ervaringsoefening en zoeken een fijne plek waar iemand zich op zijn gemak voelt.” Anita Blonk is orthopedagoog en onderwijskundige en vindt preventief organiseren en handelen belangrijk. “Ik heb een grote pot met wetenschappelijke kennis, maar levenservaring op vele fronten neem ik ook mee. Bewegen en buiten werken is perfect. Gebruik maken van mensen en metaforen van de natuur. Je leven gaan accepteren, net als de rugzak die je meedraagt. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen veerkracht vinden en dit omzetten in positieve gezondheid en een goede balans.” 

De coronatijd heeft er onder meer voor gezorgd dat kinderen en jongeren veel contact hebben gemist doordat de scholen lange tijd gesloten waren. “Deze impact op kinderen en jongeren is niet te onderschatten. Ze hebben hun vaste contacten een tijdje moeten missen, en moeten ook weer op zoek naar hoe ze met hun leeftijdgenoten en vriendjes omgaan. Sociale media hebben hier ook een belangrijke rol in. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen eenzame ouderen helpen, maar ook oog hebben voor de jongere medemens en hun goed begeleiden, en vooral positieve aandacht geven en vragen hoe het echt met ze is. Wij begeleiden kinderen in onze therapie ook al tien jaar met paarden. Als het kind een opdracht geeft aan het paard en zo zelf ook een horde neemt, kan het kind trots op zichzelf zijn. Ze maken een belangrijke stap en dat geeft hun een goed gevoel, maar ons ook.”  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant