Wethouder Joost Hendriks van gemeente Cuijk opent symbolisch het informatiepunt in de Cuijkse bibliotheek.
Wethouder Joost Hendriks van gemeente Cuijk opent symbolisch het informatiepunt in de Cuijkse bibliotheek. (Foto: )

Informatiepunt BiblioPlus officieel geopend: ‘Kom je er via Google niet uit?’

  •   keer gelezen

BOXMEER / CUIJK | Waar moet je naar toe als zelfs Google je vragen niet kan beantwoorden? Het nieuwe informatiepunt in de Boxmeerse en Cuijkse bibliotheek natuurlijk. Hier kan eenieder terecht met alle soorten denkbare vragen. De medewerkers zullen op een uiterst laagdrempelige maar duidelijke en warme manier proberen de lastige kwesties op te lossen. Hoewel de punten al sinds juni in gebruik zijn, lieten de coronamaatregelen een feestelijke opening niet eerder toe dan donderdag 30 september. Wethouders Joost Hendriks van gemeente Cuijk en Willy Hendriks - Van Haren van gemeente Boxmeer kregen de openingseer.

Liefst 201 vragen zijn er al gesteld alvorens de infopunten officieel werden geopend. Met name de invoering van de corona-QR heeft voor enorme pieken gezorgd. “Uit onderzoek blijkt dat 4 miljoen mensen in Nederland onvoldoende digitale vaardigheden heeft.” vertelt Cyril Crutz. Als directeur-bestuurder bij BiblioPlus is Cyril maar wat blij met de innovatie. “Met name met die check-app zorgt voor veel vragen. Maar we zien ook geregeld dingen voorbijkomen over andere zaken gelinkt aan de digitale overheid. En vergeet phishing niet.”

Hoewel de ‘digitale inclusie’ zeker een belangrijk speerpunt is, is ieder onderwerp welkom. De medewerkers van de informatiepunten beloven tot het uiterste te gaan om die vraag te beantwoorden, of wanneer noodzakelijk de vragende warm door te verwijzen. “Er zit hier echt een mens achter de balie, en geen chatbot” aldus Cyril. “Misschien is deze manier niet direct het meest efficiënt, maar we kunnen mensen wel écht helpen!” Volgens de BiblioPlusser zit het geven van informatie al 100 jaar in het DNA, en biedt het informele, neutrale, betrouwbare en inclusieve karakter van de bieb de juiste fundering voor een goed werkend informatiepunt. 

Middels een spannende kennisquiz over de informatiepunten werd besloten dat wethouder Hendriks Van Haren als eerste haar informatiepunt mocht openen. “Matchfixing” riep de Cuijkse wethouder gekscherend, waarna hij ook de Cuijkse variant aftrapte. Wethouder Rob Janssen van gemeente Gennep keek vanuit het publiek lerend toe, wetend dat zijn kern zeer binnenkort ook één van de ongeveer 200 beoogde op te zetten informatiepunten mag huisvesten.

Meer berichten