Burgemeester Karel van Soest proost met de nieuwe gemeentekoning Chris Groothusen.
Burgemeester Karel van Soest proost met de nieuwe gemeentekoning Chris Groothusen. Foto: Bas Delhij

Gemeentelijk koningsschieten Boxmeer ‘nat maar perfect’ verlopen

Algemeen 933 keer gelezen

BOXMEER | Met de Beugense Chris Groothusen als nieuwe gemeentekoning en een waardig afscheid voor uitzwaaiend burgemeester Karel van Soest is de laatste editie van het gemeentelijke koningsschieten er ééntje gebleken van historische waarde. Cor Bonants van het Beugense Sint Antonius, Sint Sebastianus en Heilig Sacramentsgilde blikt tevreden terug op een regenachtig maar uiterst feestelijk gemeentelijk koningsschieten. “En dan is het voorbij…”

“Het was nat, hè?”, opent Cor lachend het gesprek. “Maar verder was het perfect.” Het oorspronkelijke programma moest mede wegens de uiterst herfstachtige omstandigheden licht worden aangepast. “Maar we hebben de strijd toch weer geleverd!”

Na 95 schoten werd duidelijk dat de Beugense Chris Groothusen het eremetaal naar huis mocht nemen. “Ik was voor Chris nog aan de beurt, maar schoot de vogel er nét niet af” lacht Cor. “Maar ik vind het allang mooi dat de laatste koning van de gemeente Boxmeer een Beugenaar is. Hier is het tenslotte ook begonnen. Nu is de cirkel mooi rond.”

Emotioneel afscheid
De locatie, het Weijerplein in Boxmeer, heeft volgens Cor minimaal eenzelfde cachet. De laatste keer gemeentelijk koningsschieten was voor de acht deelnemende gildes uit de gemeente Boxmeer tevens hét moment om op waardige wijze afscheid te nemen van vertrekkend burgemeester Karel van Soest. Cor: “Hij heeft in die achttien jaar veel gedaan voor de gildes. Ontzettend veel tijd heeft hij er in gestoken. Dus dat we hem nu bij zijn eigen ‘rijkspaleis’ mochten ophalen, dat was wel bijzonder.”


Bas Delhij

“Zoals we Van Soest achttien jaar geleden hebben onthaald, zo wilden we hem nu ook uitzwaaien. En dat is volgens mij heel mooi gelukt.” De Beugenaar kijkt terug op een geweldig gechoreografeerd vendelspektakel op het Raadhuisplein. Maar ook het speciaal ontworpen afscheidscadeau viel in de smaak. Het prachtige schild met daarop de wapens van de acht gemeentegilde’s en een meanderende Maas, maakte de burgervader op zijn zachtst gezegd emotioneel. 

Traditie
“En nu kunnen we ons klaarstomen voor het volgende” vertelt Cor afsluitend. Want hoewel Chris Groothusen zich voor altijd koning van de gemeente Boxmeer mag noemen, komt er met het vaarwel van die gemeente geen einde aan het koningsschieten an sich. Hoe het gildeschieten er in de toekomst uitziet zal met de tijd duidelijk worden. Maar de mooie traditie blijft absoluut bestaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant