<p>Vanuit de vakopleiding in Cuijk wordt eenieder geschoold, bijgeschoold en omgeschoold.</p>

Vanuit de vakopleiding in Cuijk wordt eenieder geschoold, bijgeschoold en omgeschoold.

(Foto: )

IW stoomt klaar voor een duurzame toekomst

  •   keer gelezen

CUIJK | “Mensen hebben een ouderwets beeld van onze branche. Maar het is juist ontzettend hightech!” De opleidingen voor monteur elektrotechnische installaties en monteur werktuigkundige installaties verdienen volgens Frank Theeuwen van Opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost meer lof. Vanuit de vakopleiding in Cuijk wordt eenieder geschoold, bijgeschoold en omgeschoold. “En wij bieden baangarantie!”

Het aloude stereotype van mannen met vieze handen en dito overalls is achterhaald. Dat neemt slechts een klein deel van de tijd van een loodgieter of elektricien in beslag. “Daarom gebruiken wij die benamingen ook niet meer. Monteur elektrotechnische- of werktuigkundige installaties dekt veel beter de lading.” Frank Theeuwen is manager praktijkopleidingen bij IW, dé specialist in vakopleidingen in de installatie- & elektrotechniek. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen, volgens Frank, is de energietransitie en de veranderde vraag. Klanten zijn steeds minder geïnteresseerd in de techniek erachter. “Het moet gewoon werken. Mensen willen het warm hebben. Hoe? Dat maakt ze niet uit.” En dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. In het verleden vroeg de klant om bijvoorbeeld een nieuwe CV-ketel. “Maar nu moet er een heel plan worden uitgedacht om het te verwarmen. Kies je dan voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp? Misschien een airco er bij. Er zijn talloze opties.”

Hiermee bestempeld Frank direct waarom het ouderwetse beeld niet meer klopt. De specialisten in de branche besteden een groot deel van de tijd met het uitdokteren van een goede oplossing. “En in die ontwikkelfase kun je meer en meer specialiseren. Daar zorgen wij voor.” Uiteraard biedt IW dezelfde zorg en aandacht aan studenten die meer voelen voor het realiseren of beheren van de techniek. Frank: “En dan is er ook nog een generatie die serieus nadenkt over het milieu. We moeten overgaan op nieuwe systemen en combinaties daarvan. Wij leiden onze studenten, maar ook ervaren monteurs op om ook hier zo goed mogelijk mee om te gaan. We stomen ze klaar voor een duurzame toekomst!”

Ook de studenten zelf gaan met opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost een duurzame toekomst tegemoet. Het vakgebied kent veel vraag en een afnemend aanbod. “En dat is dus te wijten aan de ouderwetse kijk op onze branche. Maar mensen vergeten dat het ontzettend hightech is geworden en geweldige, goedbetaalde baankansen garandeert. Ouderwets? Wij maken de toekomst mogelijk!”

Ben jij geïnteresseerd in techniek en werk je graag met de handen? Neem eens een kijkje bij www.iwnederland.nl

Meer berichten