Waterstand van zaken
Waterstand van zaken Foto: Waterschap Aa en Maas

Waterschap Aa en Maas: ‘Grondwaterstand lager dan gemiddeld ondanks natte zomer’

Algemeen 414 keer gelezen

REGIO | “Een lange, warme zomer was het dit jaar niet” aldus Waterschap Aa en Maas. Toch was de maand september juist vrij droog en is er volgens het waterschap sprake van een neerslagtekort. Dit wordt teruggezien in de grondwaterstanden. Zodoende dat er wordt ingezet op waterbehoud. 

“Normaal valt er in september in ons werkgebied ongeveer zo’n 60 à 65 mm regen. Dit jaar was dat tussen de 10 en 50 mm” aldus het waterschap. Dankzij dit weer zijn de grondwaterstanden gezakt naar een niveau lager dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. De sloten en beken zijn zowel qua waterstand als afvoer op gemiddeld niveau.

Mede hierom treft het waterschap waterbehoudende maatregelen. Hiertoe behoort peilbeheer en wateraanvoer. “Nog altijd richten we het peilbeheer op zoveel mogelijk water vasthouden. Op en rond de hoge gronden en rond natuurgebieden staan stuwen nog altijd zeer hoog. In de beekdalen, lage gronden en de polders staan stuwen op streefpeil of wat hoger.”

“De wateraanvoer is met name richting de hoge zandgronden via de Noordervaart en Peelkanalen zo goed als maximaal. In andere delen van ons werkgebied is de aanvoer niet maximaal, maar ingesteld naar de waterbehoefte van het gebied.”

Oktober
De verwachting is dat de maand oktober nat begint. “De grondwaterstanden stijgen hierdoor en de afvoeren nemen toe. Dit is normaal voor de tijd van het jaar. Ons watersysteem kan dit (nog) prima aan. En is oktober nat en koel, dan is een zachte winter een voorgevoel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant