<p>Op dit terrein staan over een paar jaar misschien wel zestien woonwagens.</p>

Op dit terrein staan over een paar jaar misschien wel zestien woonwagens.

(Foto: )

Een woonwagenkamp aan de rand van Boxmeer?

  •   keer gelezen

BOXMEER | De gemeente Boxmeer denkt na over de mogelijkheden om een woonwagenkamp te realiseren bij De Mahonie in Boxmeer. Gemeenten zijn volgens Europese wetgeving verplicht om onderdak te bieden aan woonwagenbewoners en hun cultuur. Omdat de hele gemeente over geen enkel kamp beschikt, wordt Boxmeer geacht hier aandacht aan te schenken. De desbetreffende locatie lijkt het meest geschikt. 

“Het Hof zegt dat de woonwagencultuur een plek moet krijgen in Europa” aldus wethouder Peter Stevens. Per duizend mensen dient iedere gemeente daarom 1,3 woonwagens te huisvesten. In de gemeente Boxmeer komt dit neer op 16 in totaal.

De opdracht om ruimte voor een woonwagenkamp vrij te maken stamt al uit 2018. Zodoende dat de plannen niet op de lange herindelingsbaan zijn geschoven. Stevens: “De andere gemeenten in Land van Cuijk hebben al zo’n kamp. Maar wij zijn er als gemeente Boxmeer op gewezen. Het moet dus niet zo zijn dat we over een paar maanden zeggen dat er in Cuijk of Mill maar een paar woonwagens bij moeten komen om aan het quota te voldoen.” Daarnaast is ook de binding van de bewoners van deze woonwagenkampen van belang. “Ze moeten vanuit historisch oogpunt verbintenis hebben met Boxmeer. We zijn dan ook al sinds 2018 met een groepje mensen in gesprek om een geschikte plek te vinden.” Deze passende locatie lijkt te zijn gevonden aan De Mahonie, waar nu Paard- en Ponyvereniging Boxmeer is gehuisvest. Volgens de wethouder is dit een dicht genoeg bij het woon- en werkgebied en beschikt het over prima verbindingen.

Of de bewoners van De Mahonie het ook zo’n geschikte plek vinden valt echter te betwijfelen. Maandag 11 oktober was er een informatieavond voor omwonenden Sommige gaven aan bang te zijn voor een daling van de woningwaarde. “Dat snap ik wel. Al vind ik dan zelf nog niet zo erg” vertelt één van de bewoners. “Maar er wordt zo veel bijgebouwd in het Land van Cuijk. Dat quota moet natuurlijk meegroeien. Nu zijn het nog zestien woonwagens. Straks worden het er misschien meer en gaat de volkstuin hier ook weg! En ik vind het al zo jammer voor de mensen van de paardensportvereniging.”

Mochten de plannen voor een woonwagenpark aan De Mahonie werkelijkheid worden, dan gaat hier nog enige tijd aan vooraf. Dit mede wegens wijzigingen in bestemmingsplannen. Wethouder Stevens verzekert echter dat, indien dit alles gerealiseerd wordt, er voor Paard- en Ponyvereniging Boxmeer een alternatieve locatie wordt gezocht.

Meer berichten