Onder toeziend oog van o.a. de Burgemeester van Boxmeer, Gedeputeerde van o.a. Cultuur en Erfgoed Noord-Brabant, de Directeur van LRE Foundation Europe en de Voorzitter van de Raad van Bestuur van het vfonds werd de vector op spectaculaire wijze onthuld.
Onder toeziend oog van o.a. de Burgemeester van Boxmeer, Gedeputeerde van o.a. Cultuur en Erfgoed Noord-Brabant, de Directeur van LRE Foundation Europe en de Voorzitter van de Raad van Bestuur van het vfonds werd de vector op spectaculaire wijze onthuld. Foto: SK-Media

Drie bijzondere mijlpalen in Overloon

Algemeen 1.073 keer gelezen

OVERLOON | De slag om Overloon duurde bijna drie weken. Na een felle strijd werd het dorp op 14 oktober door de geallieerden bevrijd. Bij die historische gebeurtenis werd donderdag, 77 jaar na dato, op feestelijke wijze stilgestaan. Zo zag de eerste ‘Vector of Memory’ het levenslicht, kregen ruim 100 graven een gezicht, en vierde het Oorlogsmuseum haar 75ste verjaardag.

De ‘Vector of Memory’ vertelt het verhaal van de Slag bij Overloon. Een mijlpaal op de Liberation Route Europe, een netwerk van maar liefst 10.000 kilometers aan wandelroutes langs historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Het zilverkleurige kunstwerk langs de A73 is de eerste ‘Remembrance Site Vector’ van Europa. Langs heel de Liberation Route zullen op belangrijke historische locaties dergelijke vectors worden geplaatst. Ontworpen door de bekroonde architect Daniel Libeskind wijzen de vectoren zowel de weg, als dat ze belangrijke bevrijdingsverhalen vertellen.

Gezichten uit het verleden
Op het Overloon War Cemetery werden die donderdag 100 portretfoto’s onthuld waarmee de graven eindelijk een gezicht kregen. De foto’s werden onthuld in het bijzijn van de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant, de Burgemeester van Boxmeer, kinderen van de Josefschool in Overloon en vele anderen genodigden. De 100ste foto werd onthuld door de commissaris van de koning. Deze foto is van de enige Nederlander die begraven ligt op Overloon War Cemetery: Wil van der Burgt. Ze wordt daarbij ondersteund door de gelijknamige neef van Van der Burgt. Stichting Overloon War Chronicles heeft zich het afgelopen jaren ingezet om de vaak jonge jongens die ver van huis zijn gesneuveld en begraven weer een gezicht te geven. Hun taak is nog niet volbracht, er liggen 281 militairen begraven in Overloon, en het streven is ze allen weer een gezicht te geven.


Overloon War Cemetery 

75 jaar Oorlogsmuseum Overloon
Oorlog hoort in een museum’, dat is de boodschap die het Oorlogsmuseum Overloon als sinds de oprichting uitstraalt. Het museum opende al in 1946 haar deuren en was daarmee het eerste in West-Europa. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het museum juist ook toekomstbestending te maken. Om het jubileum te vieren zijn er op 14 oktober nieuwe, historische zaken onthuld. Denk aan een nieuwe fototentoonstelling aan de muur van de Militaire Hal. Of de komst van een gigantische neergestorte Lancaster bommenwerpen. Meer dan 2000 grote- en klein wrakstukken van de in 1945 neergestorte Lancaster NN775 zijn op deze locatie tentoongesteld. Zij vormen een silhouet van hoe het vliegtuig er ruim 76 jaar geleden uit moet hebben gezien. Speciale aandacht is er voor het verhaal van de zevenkoppige bemanning van dit toestel. Het vliegtuig crashte in het Belgische Glabbeek, waarbij zij allen om het leven kwamen.

Onder de helling is enerzijds een expositie gerealiseerd over luchtoorlog en bombardementen in West-Europa en anderzijds is een bijzonder multimediale ruimte gecreëerd waar een indrukwekkende film wordt vertoond genaamd “Stille getuigen”.


Lancaster Paviljoen Oorlogsmuseum Overloon 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant