<p>Arno van Lankveld en het team van AVL Motion dat geschiedenis schrijft. (Foto: Patrick Bongartz)<br><br></p>

Arno van Lankveld en het team van AVL Motion dat geschiedenis schrijft. (Foto: Patrick Bongartz)

(Foto: )

‘Wij leggen de basis voor toekomstige boeren’

  •   keer gelezen

WESTERBEEK | De 32-jarige Arno van Lankveld uit Westerbeek heeft met AVL Motion Groep een oogstmachine ontwikkeld, waarmee witte asperges autonoom en selectief worden geoogst. Dankzij deze oogstrobot zijn aspergestekers overbodig. Nu is hij genomineerd voor de 25ste Ondernemersprijs. “Het is mooi dat opgemerkt wordt wat we hier doen.”

Door Patricia de Ryck

Terwijl de Compact S9000 van AVL Motion over de akker rijdt, worden maximaal 9.000 asperges per uur geoogst. “Wil je dat werk met aspergestekers doen, dan heb je achttien mensen nodig. Nu is één persoon voldoende; die bedient onze machine. Dat betekent een kostenreducering van 83%”, vertelt Arno gedreven. Tijdens het afgelopen seizoen reden er twee machines op het veld; volgend jaar moeten dat er vijf zijn. Niet meer. “Je kunt maar één keer een goede naam opbouwen.” Daarna is het tijd om Nederland én Duitsland verder te veroveren.

Aspergebedrijf
In de schuur - waar op dit moment zeventien man werken aan de ‘toekomst van het oogsten’ – stonden in het verleden zelf asperges. “Mijn ouders hadden een aspergebedrijf, teelden diverse koolsoorten en hadden vleesvarkens. Een overname van dat bedrijf zag ik niet zitten. Niet alleen vanwege het (economisch) beperkte toekomstperspectief. Het feit dat je altijd veel personeel rond huis hebt in het seizoen, stond mij ook tegen. Ik koos voor de mbo-opleiding operationele techniek, gevolgd door hts-autotechniek.”

Automatiseren
De engineer droomt van een eigen bedrijf, maar weet niet in wat. “Tot ik op een goede dag dacht: aspergesteken is fysiek geen fijn werk en je hebt er veel personeel voor nodig. Ik vroeg me af of je dat werk niet kon automatiseren. In 2016 nam ik voor het eerst bewust vrij om eraan te werken. In 2017 bouwden we de eerste oogstmodule, zodat er getest kon worden. Sinds januari 2018 ben ik volledig zelfstandig. Een spannende stap, maar ik ben ervan overtuigd dat we hier geschiedenis schrijven. Wij leggen de basis voor toekomstige boeren. Het werk waar nu arbeidsmigranten op het land voor worden ingezet, gaan we oplossen met onze machines.”

Betrouwbaar
Wat daarbij belangrijk is? “De eisen zijn altijd helder geweest; onze oogstrobot moet compact, betrouwbaar én gigantisch snel zijn. Wist je dat ze de asperges zelfs beter de grond uit krijgen dan dat je dat met de hand kunt? Daarnaast wordt het gewoon steeds moeilijker om arbeidsmigranten te vinden. Onze machine brengt daarnaast rust op het bedrijf. Er zijn geen stacaravans of units meer nodig, geen vervoer voor de medewerkers én geen zorgen over ziektes, zoals corona.”

Nieuwsgierig naar hoe deze nieuwe manier van oogsten werkt? “Op onze website www.avlmotion.com hebben we het proces volledig in beeld gebracht met een filmpje”, besluit Arno.

Meer berichten