<p>De gezellige laatste middag in Caf&eacute; De S-Bocht. (Foto: Ten Haaf Fotografie)</p>

De gezellige laatste middag in Café De S-Bocht. (Foto: Ten Haaf Fotografie)

(Foto: )
COLUMN

‘Dorp zonder café, maar Kèl heeft wel een Thaise vriendin’

  •   keer gelezen

Na 117 jaar sluit het dorpscafé van Sint Agatha. De S-bocht heet het, duidelijker kan niet, rijdt tot in de S-bocht en daar ligt het. Soms zijn namen zo logisch en vanzelfsprekend. Café Het Centrum bijvoorbeeld, of café Het Hoekje. Alhoewel die laatste naamaanduiding weer wat lastig kan zijn, want zelfs in een klein dorp zijn er altijd wel meerdere hoekjes.

Café de S-bocht in Sint Agatha dus, gelegen in de S-bocht. Al 53 jaar heeft Kèl er zijn biertjes getapt. En nou vindt hij het welletjes. Begrijpelijk. Als je 71 bent mag je het bedienen van mensen langzamerhand wel aan anderen overlaten. Geen kwaad woord over Kèl, een rustiger leven is hem gegund.

Het gaat om het achterliggende verhaal. Een verhaal met een schier eindeloze reeks afleveringen, waarvan we er in deze contreien zo ongeveer maandelijks eentje krijgen voorgeschoteld. Een never ending story over zaken die verdwijnen uit de kleine dorpen. En alleen politici die in de nieuwe gemeenteraad gekozen willen worden, trachten ons nog een worst voor te houden door te beloven dat al die dorpen recht hebben op hun voorzieningen. En dat zij daar wel eens eventjes voor gaan zorgen. Maar laatst was het café D’n Bens in Langenboom waar voor de laatste keer het licht werd uitgedaan. En nog zoveel andere kroegen. Of kroegen die op sterven na dood zijn. 

Andere series hoofdstukken gaan over winkels, banken en kerken. Kèl zag vanachter zijn tapkast in Sint Agatha gebeuren hoe stapje voor stapje alles verdween. Op het moment zelf, als familie en het hele dorp voor de laatste keer een pond suiker bij de sluitende kruidenier komt halen, als de oude kroegbaas zijn laatste biertje tapt, als de pastoor zijn kerkvolk voor de laatste keer zegent en alle goeds van boven toewenst, dan worden nog even prachtige herinneringen opgehaald en stiekem een traantje weggepinkt. Maar daarna is het snel gebeurd met alle weemoed.

Weg is de nostalgie als in de moderne en veel grotere supermarkt in Cuijk, Gennep of Boxmeer uit een veel groter keuzeaanbod de behoefte wordt bevredigd of als aldaar in een trendy horeca-gelegenheid een hip mix-drankje wordt genuttigd. Sint Agatha zal de teloorgang van het een en ander rimpelloos verwerken. En Kèl zelf gaat van het leven genieten. Levenslang vrijgezel, heeft nu een Thaise vriendin. Als dat geen vooruitgang is.

Koos

Meer berichten