<p>Joost Hendriks, pastoor Theo Lamers en zuster Monique van Oene onthulden maandag het historische luidklokje. (Foto: SK-Media)</p>

Joost Hendriks, pastoor Theo Lamers en zuster Monique van Oene onthulden maandag het historische luidklokje. (Foto: SK-Media)

Historisch luidklokje terug naar waar het ooit begon

  •   keer gelezen

CUIJK | Samen met de 89-jarige zuster Monique van Oene en pastoor Theo Lamers mocht wethouder Joost Hendriks maandagmiddag een historisch luidklokje onthullen op de plek van het voormalig klooster en schuurkerk in Cuijk. Het eeuwenoude klokje siert sinds dat moment het huidige Blokkerpand aan de Molenstraat.

‘Soli Deo Gloria’ leest het op het in 1764 gegoten klokje. In het Nederlands betekent dit ‘Alleen aan God de eer.’ Het klokje hing in het klokkentorentje van de schuurkerk die toentertijd op deze plek in de Molenstraat stond.

Nieuw thuis
Deze schuurkerk werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. In 1845 stichtten de Zusters van Liefde hun klooster in Cuijk. Hierbij maakten ze gebruik van de voormalige schuurkerk. Nog geen twintig jaar later, in 1863, werd een nieuw zusterklooster gebouwd op dezelfde locatie. Het bekende klokje kreeg ook in het nieuwe klokkentorentje een thuis.

Vianen
Het klooster van de Zusters van Liefde stond tot 1958 op deze historische locatie. Nadat de zusters allen waren vertrokken naar het nieuwe R.K. Bejaardencentrum Porta Caeli, moest het klooster plaatsmaken voor iets nieuws. Het klokje bleef behouden. Het was de Parochie Vianen die het historische voorwerp in bruikleen kreeg, namens de gemeente.

Toen in 2018 die parochiekerk werd verkocht, kwam het luidklokje terug bij de gemeente Cuijk, die er een gepaste locatie voor ging zoeken. En dat is gelukt! “Nu krijgt het luidklokje deze ereplaats” aldus een trotse gemeente. “Vlakbij waar het ooit begonnen was.” 

Meer berichten