<p>Roberto en Bianca heten je graag welkom in hun gezellige restaurant.</p>

Roberto en Bianca heten je graag welkom in hun gezellige restaurant.

(Foto: )

Proef de passie van Apulië bij Tavolo Quattro

  •   keer gelezen

BOXMEER | Het Italië zoals we dat nu kennen bestaat net iets meer als 150 jaar. Daarvoor regeerden verschillende kleine maar machtige provincies over de landlaars. Nog steeds is dit terug te zien in de grote onderlinge verschillen zowel politiek en economisch als cultureel en aan tafel. Bestaat de Italiaanse keuken wel? Het Boxmeerse Tavolo Quattro is vooral meester in het Apulische.

“Heel dun snij ik de aubergine, om die te bakken in olijfolie. Extra vierge natuurlijk. Daarbovenop leg ik dan deze verse spaghetti zodanig dat je de aubergine niet ziet. Vervolgens komt de burrata. Ken je dat? Burrata komt oorspronkelijk uit Apulië en lijkt op mozzarella, maar de binnenkant is zacht en nóg romiger.” Chef-kok Roberto weet dankzij het Italiaanse accent de gerechten nóg smakelijker te laten klinken. Zeker wanneer hij beschrijft hoe smaken ‘ontploffen in de mond’, begint de maag spontaan te knorren. “Je proeft gewoon die passie!”

Roberto en Bianca hanteren een typisch Italiaanse kaart vol klassieke én unieke gerechten, telkens met eigen Tavolo Quattro-twist. De meeste gasten hebben een passie voor het Zuid-Europese land en schuwen het niet om iets nieuws te proberen. Speciaal voor hen zijn er op de kaart bijzondere, zelfbedachte recepten. Roberto over één van zijn ‘kindjes’: “Die spigola in guazzetto pugliese heb ik zelf bedacht, gebaseerd op de smaken van Apulië. Het is zeebaars met een snelle stoofschotel. Dat klinkt gek he, ‘snelle stoofschotel’, maar ik gebruik typisch Zuid-Italiaanse gerechten die heel snel hun smaak afgeven.” Bianca: “Roberto gebruikt zijn creativiteit en levenservaring om tot veel meer te komen dan een gerecht. Hij is écht een kunstenaar.”

De culinaire Boxmerenaren maken zich dus hard voor smaak. Enkel het beste en meest verse is goed genoeg. Dat was al te proeven toen de zaak aan de Steenstraat nog een winkeltje was. De uit Tarente en Roemenië afkomstige Roberto en Bianca specialiseerden zich toen met name op typische Italiaanse producten, waaronder hele mooie wijnen. De transformatie naar toprestaurant zes jaren geleden, heeft geen invloed gehad op de bijzondere wijn. Die passie voor smaak vloeit ook nu, in het restaurant. “We zoeken nog steeds opzettelijk de kleine producenten op. Veel wijn hebben we op locatie geproefd. Dan proef je ook echt alle smaken, en dat is belangrijk. Het moet passen bij de gerechten. Eten en drinken hoort bij elkaar.”

“Wij zijn een Zuid-Italiaans restaurant, maar niet in Zuid-Italië”, besluiten Roberto en Bianca. Hiermee verzekert het paar dat gasten precies dé lekkernijen krijgen die ze verwachten, maar altijd op verrassende, Apulische wijze. Hoezeer de smaken van Boxmeer uiteenlopen, iedereen kan met passie bij Tavolo Quattro dineren.

Meer berichten